Tot ce trebuie sa stiti despre carnea rosie

De: Cancan
Publicat: 08/06/2009 | 00:00

Consumul de carne rosie este necesar, insa cuvantul de ordine este moderatia. Dincolo de continutul ridicat de fier, zinc si vitamina B12, tot mai multe studii avertizeaza ca dependentii de carne rosie risca sa sufere un infarct sau sa se imbolnaveasca de cancer, cel mai probabil la colon. 1. Consumul de carne rosie favorizeaza aparitia cancerului sau a afectiunilor cardiace? In cazul afectiunilor cardiace raspunsul este clar, deoarece carnea rosie este bogata in grasimi saturate, care maresc colesterolul si implicit riscul de a suferi un infarct. Nu s-a stabilit insa cu precizie daca cei care consuma frecvent carne rosie sunt predispusi sa se imbolnaveasca de cancer. „Asocierea dintre consumul de carne rosie procesata si cancer, mai ales de colon, este extrem de palpabila”, considera Marji Mccullogugh, specialist in nutritie la Societatea Americana de Cancer. Specialistii din industria carnii sustin, insa, categoric, contrariul, spunand ca nu exista nicio legatura intre consumul de carne si cancer. 2. Care este cauza pentru care consumul de carne creste riscul imbolnavirii de cancer? Unele studii sustin ca grasimile saturate provoaca, printre altele, cancerul la colon si san, precum si infarctul. Compusii carcinogeni se formeaza prin prelucrarea carnii, iar fierul continut de carnea rosie poate afecta celulele, fapt ce provoaca, in cele din urma, cancerul. 3. Ce beneficii are consumul de carne? Carnea rosie e foarte bogata in fier, supliment esential pentru adolescente si femei gravide. De asemenea, carnea contine vitamina B12, care mentine nervii si celulele rosii nervoase, precum si zinc, care ajuta sistemul imunitar sa functioneze corect. 4. Carnea de porc este alba sau rosie? Departamentul american pentru Agricultura a stabilit ca porcul are carnea rosie, spre deosebire de carnea de pui si peste, datorita continutului mai mare de mioglobina, o proteina care mentine oxigenul in muschi, determinand culoarea carnii. 5. Cata carne rosie trebuie sa consumati? Parerile expertilor difera, dar toti recomanda un consum moderat. Ideal ar fi sa mancati maximum o jumatate de kilogram de carne rosie gatita pe saptamana si sa evitati toate tipurile de carne procesata, cum sunt carnatii, sunca si mezelurile in general si preparate tip hotdog, pentru ca sporesc riscul imbolnavirii de cancer la colon.