Tot ce trebuie sa stii despre proteine
Acesti nutrienti, pe care-i gasim in cantitati mari in carne si produse de origine animala, actioneaza si asupra sistemului imunitar, a sintezei hormonilor, reactiilor enzimatice si detin o importanta energetica deloc de neglijat. In ce alimente le gasim? Proteinele de origine animala se gasesc in carne, peste, lactate si branzeturi (iaurt, branza alba, lapte) si oua.
Proteinele de origine vegetala provin, in principal, din paine, cereale, leguminoase si legume uscate. O alimentatie normala acopera, in general, nevoia de proteine. Lipsa lor este destul de rara si mai degraba exista o tendinta de a le consuma in exces.
Dar absenta lor se poate constata la persoanele care tin regimuri de slabire severe, dar si la varstnicii cu o alimentatie deficitara. Acest lucru antreneaza o subnutritie, care duce la o mare fragilitate si o mai slaba rezistenta la infectii. Acest risc exista si in cazul unei alimentatii dezechilibrate, ca regimurile vegetariene, in care toate proteinele animale sunt excluse. Un exces de proteine apare atunci cand se inghit proteine pure sub forma de „potiune magica”, pentru a face muschi. Acestea pot avea o consecinta nefasta asupra sanatatii. Proteinele lasa reziduuri in timpul metabolismului (uree, acid uric). Rinichii nu le pot elimina pe toate, de aici cantitatea lor mare in sange.