Postul, în general, ne ajută nu doar la curăţirea trupului, eliberând organismul de toxine, ci şi la o purificare spirituală, fiind cunoscut faptul că înfrânarea poftelor vine la pachet cu o lungă perioadă de rugăciune şi meditaţie.
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi se termină pe 25 decembrie, făcând parte din cele patru posturi importante ale anului. Este considerat cel mai permisiv dintre toate, deoarece, în postul Crăciunului există dezlegări la peşte, vin şi ulei in toate zilele de sambata si duminica in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie respectiv pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga precum Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.
Postul Crăciunului ţine 40 de zile şi precede naşterea Domnului (Crăciunul) din data de 25 decembrie.
Cea mai restrictivă zi a postului este 24 decembrie, atunci când credincioşii nu mănâncă nimic până după apusul soarelui.
Este foarte important ca cei hotărâţi să ţină acest post să se roage foarte mult şi să încerce să se apropie de Dumnezeu, căci numai astfel un post poate fi „primit”, aşa cum se spune, de El.
Există şi persoane cărora le este permis de Biserica Ortodoxă Română să nu ţină post. Acestea sunt femeile însărcinate, copiii sub 16 ani si bolnavii.
În cele 40 de zile de post se recomandă consumul mâncărurilor gătite şi fructelor, fiind permise şi preparatele de post din comenţ, dacă în lista lor de ingrediente nu se regăseşte niciun aliment considerat interzis în post (de origine animală).
Clara Văcaru