Tort diplomat cu fructe si piscoturi
Ingrediente: – 3 oua – 4 pliculete gelatina – 250gr zahar – o cutie compot ananas – portocale, kiwi, banane – 1/2 kg frisca (sau smantana pentru frisca) – putina zeama de lamaie – 300 gr piscoturi Cel mai dulce mod de a va intampina musafirii este cu o felie de tort delicios cu frisca si fructe! Pentru ca mai este putin pana cand invitatii vor suna la usa, va prezentam o simpla si scurta reteta de tort diplomat! Mod de preparare: Prima data dizolvati gelatina in compotul de ananas si adaugati zeama de lamaie. Lasati-o sa stea trei ore langa o sursa de caldura pentru a se intari. Apoi, gelatina rezultata, galbenusurile si zaharul se pun pe foc mic la bain-marie pana cand pasta devine groasa, ca o crema. Intre timp, bateti albusurile cu un praf de sare, iar separat, bateti frisca. Jumatate din aceasta pastrati-o pentru ornare, iar cealalta jumatate amestecati-o cu albusurile batute spuma si cu gelatina calduta. Daca intre timp gelatina s-a racit, incalziti-o iar pe aragaz, pentru a deveni omogena. Peste aceasta compozitie adaugati doua portocale taiate cubulete, ananasul din compot si bucatelele de kiwi. Se toarna compozitia obtinuta intr-un vas tapetat cu folie de impachetat transparenta in care am asezat in prealabil fructe si pe margine piscoturi. Compozitia se toarna dupa preferinta in mai multe straturi intre care asezam fructe sau amestecam fructele in prealabil in compozitie si le turnam pe toata deodata. Deasupra compozitiei se asaza fructe – kiwi, portocale, ananas, iar peste ele se poate folosi frisca si ciocolata pentru a scrie La multi ani!. Piscoturile, daca se doreste, se pot insiropa usor. Se da la rece cel putin trei ore. Se rastoarna tortul pe un platou si se desface folia. Cum se prepara frisca 1/2 kg smantana proaspata, patru linguri zahar pudra, un plic zahar vanilat sau o fiola de esenta de vanilie pentru a da o aroma inconfundabila. Pentru a fi siguri ca veti obtine o frisca delicioasa, este important sa lasati mai intai smantana la frigider cateva ore, pentru a se raci bine. Apoi, o rasturnati intr-un vas si o lasati 10 minute. Incepeti sa bateti frisca la viteza mica si, cand observati ca incepe sa creasca, puneti treptat zaharul pudra si cel vanilat, iar apoi dati mixerul la viteza mai mare. Continuati sa bateti pana se ingroasa si devine ca o spuma, apoi opriti mixerul si puneti doua pliculete de intaritor pentru frisca. Cand este gata, dati vasul la frigider pentru o ora.