Topul superavioanelor de razboi
F-35 Lightning II. Avion de lupta multirol. Viteza maxima este 1.931 km/h, iar raza de actiune depaseste 2.200 km EUROFIGHTER TYPHOON. Avionul nu poate fi pilotat manual. Viteza maxima este de 2.390 km/h, iar raza de actiune este de 1.390 km SUKHOI 47. Usor de manevrat, agil la viteze subsonice, avionul poate atinge o viteza maxima de 2.200 km/h, iar raza de actiune este de 3.300 km Performante. Cele mai bune avioane de lupta din lume impresioneaza prin agilitate si raza de actiune Cosmin Torr Companii producatoare de armament din Statele Unite, Europa si Rusia cauta solutia pentru cel mai bun avion de lupta din lume. In acest moment, trei aparate de zbor concureaza pentru locul unu in topul superavioanelor.
F-35 Lightning II
Avionul de lupta multirol F-35 Lightning II este construit de o echipa condusa de compania americana Lockheed Martin. Primul zbor demonstrativ a avut loc in vara anului 2000, iar primul model de serie s-a ridicat de la sol la 15 decembrie 2006. Avionul are capabilitati „stealth” si poate indeplini atat misiuni de lupta, cat si de bombardament. Viteza maxima a acestuia este de 1,8 mach sau 1.931 km/h, iar raza de actiune depaseste 2.200 de kilometri.
Eurofighter Typhoon
La programul Eurofighter participa in acest moment companii din Marea Britanie, Italia, Germania si Spania. Typhoon este un avion de lupta multirol unic in felul sau, agilitatea sa iesita din comun datorandu-se unei instabilitati innascute. Mai exact, avionul nu poate fi pilotat manual fiind controlat insa cu ajutorul mai multor sisteme computerizate. Viteza maxima este de 2,25 mach sau 2.390km/h, iar raza de actiune este de 1.390 de kilometri. Eurofighter este unul dintre avioanele aflate in atentia autoritatilor de la Bucuresti, interesate de achizitionarea mai multor avioane de ultima generatie.
Sukhoi 47
„Vulturul Auriu”, asa cum a fost botezat de inginerii de la Biroul de Proiectare din Moscova, masivul Sukhoi 47 (Su-47) este un avion scos in evidenta de manevrabilitatea sa extraordinara. Primele zboruri experimentale au fost incheiate in 2001. „Vulturul” este extrem de agil la viteze subsonice avionul putand schimba foarte repede unghiul de atac si directia de zbor. Fuselajul avionului este construit din aliaje de aluminiu si titan. Viteza maxima a avionului este de 2,1 mach sau 2.200 de km/h, iar raza de actiune este de 3.300 de kilometri.