Topul pietelor bucurestene
Clasificare. Preturile si gradul de confort depind de zona in care sunt amplasate Alina Andrei Ca traim ca-n Occident cu salarii de mizerie sau pensionarii abia isi duc zilele de azi pe maine nu mai este o noutate pentru nimeni. Pentru a intra in unele dintre pietele din Capitala trebuie sa te numeri printre vedete sau sa ai buzunarele cat mai burdusite, pentru ca si acestea pot fi catalogate dupa amplasament si „numarul se stele”. Astfel, Piata Dorobanti conduce detasat intr-un top al pietelor si ar putea fi incadrata fara probleme la categoria de trei stele. Aici, un kilogram de cartofi noi se vinde cu 15 lei fata de 3 lei intr-o piata de cartier. La categoria doua stele se incadreaza foarte usor Piata Matache, ca doar nu degeaba este situata in buricul targului. La categoria o stea figureaza bineinteles pietele de la periferia Bucurestiului.
Piata Dorobanti
Daca ar exista numai Piata Dorobanti, toti romanii ar trebui sa fie miliardari. Aici un kg de cartofi ajunge la astronomicul pret de 15 lei, de morcovi – 5 lei, de castraveti – 18 lei, o salata verde costa 3 lei, o legatura de ceapa 2 lei, iar daca vrem si ceva vitamine, acestea ne usuca la buzunar, pentru ca un kg de struguri sau capsuni este 25 de lei. „Mi se pare inacceptabil, doar doi-trei ani dupa Revolutie mi-am mai permis sa cumpar de aici. Locuiesc in apropiere, dar fac piata la Floreasca, pentru ca e mai ieftin”, ne-a declarat, indignata, Tatiana Velicu, de 71 de ani.
Piata Matache
Aici un kg de cartofi costa intre 1,5 lei si 2 lei, de rosii – 5,5-7 lei, de morcovi – 2,5 lei, o salata verde -1,5 lei, o legatura de ceapa verde ? 0,5 lei. „Sa stiti ca au inceput sa-si alinieze toti preturile. Adevaratii producatori le vand marfa celor care s-au reorientat, cumpara de la tarani si vand mai scump”, ne-a spus Aurelia Nita, o pensionara de 59 de ani.
Piata Titan
Desi Piata Titan este foarte incapatoare, taranii isi vand produsele pe cutii de carton. In acest timp, tarabele sunt goale atat in interiorul, cat si in exteriorul pietei, dar acest lucru nu-i deranjeaza pe administratori. Pentru un kilogram de cartofi vechi trebuie sa scoti din buzunar 1,5 lei, in timp ce pentru aceeasi cantitate de cartofi, dar din productia noua, trebuie sa dai 3 lei. Un kilogram de rosii este 5,5 lei, de morcovi – 2,5 lei, o salata verde intre 1 leu si 1,5 lei, ceapa verde ? 0,5 lei sau, la oferta, trei legaturi la 1 leu, castravetii ? 6 lei, iar capsunile 5,5 lei.
Piata Orizont
Aici parerile sunt impartite. Dupa unii ar fi cea mai buna piata din sector, din spusele altora, care nu traiesc doar din pensie, este scumpa, dar la indemana. De exemplu, pretul unui kilogram de rosii se ridica la 6,5 lei, de castraveti ? 6,5 lei, o salata verde ? 1,5-2 lei, o legatura de ceapa- 0,5-0,7 lei, un kg de capsuni – 8 lei, iar un kg de struguri 11 lei. De retinut este ca piata este curata, iar produsele se vand la tarabe, fara a pune in pericol sanatatea consumatorilor.
Piata Rahova
O piata amenajata corespunzator, unde produsele se vand in conditii normale de igiena si este considerata acceptabila de catre cumparatori. Aici, un kilogram de cartofi este 1,3 lei, un kg de rosii, la care tarabagioaica le face reclama ca sunt foarte, foarte gustoase costa 5,2 lei, un kg de castraveti 4,5 lei, o legatura de ceapa – 0,5-0,7 lei, iar un kg de capsuni – 5,5 lei.