Topul celor mai scumpe case din lume. Vezi cu ce se lauda Romania!
Potrivit site-ului opishposh.com cea mai scumpa casa din lume, din 2013, este Antilia, care nu este tocmai asezata intr-un oras ca Londra sau New York, ci din contra. Imobilul de aproximativ un miliard de dolari este construit in Mumbai, India si se afla in proprietatea lui Mukesh Ambani, al cincelea om de pe planeta ca avere.
Arhitectura casei urmareste filozofia lui “Vastu Shastra”, facand din aceasta o poarta catre energie pozitiva. Antilia are ca dotari o sala de bal, o gradina pe patru etaje, Jacuzzi si sase etaje de locuri de parcare.
La circa jumatate din pretul primei “case”, locul doi este ocupat de “Villa Leopolda” estimate la 506 milioane de dolari. Aceasta este cea mai scumpa din Europa, fiind situate pe Riviera Franceza si a fost construita in 1902 de catre regale Leopold al II-lea al Belgiei. Casa ascunde 19 dormitoare, iar pentru intretinerea spoatiului verde este nevoie de 50 de gradinari. Impunatoarea vila este acum detinuta de familia Safra, cumparata initial de bancherul Edmond Safra.
Cel mai scump apartament din lume se afla in Londra. “The Penthouse”, cum a fost numit, este asezat chiar in inima orasului, langa celebrul Hyde Park costa peste 200 de milioane de dolari. Printre dotari se numara o camera de degustat vinuri si o camra de squash. De altfel, apartamentul are geamuri antiglont, camera de panica, si scaner optic.
Pe locul patru, cu o valoare estimata la 198 de milioane de dolari se afla “Fairfield Pond”, o luxoasa si impunatoare vila detinta de omul de afaceri Ira Leon Rennert. Proprietatea se intinde pe 66.000 de metri patrati si se afla in una dintre cele mai selecte zone din New York, Hamptons.
Printre dotari se numara o alee de bowling, terenuri de basket, si o cada care costa nu mai putin de 150.000 de dolari.
Pe locul cinci se afla “The Hearst Mansion” din California, cu o valoare de 165 de milioane de dolari. Proprietatea a fost folosita pentru celebrul film Nasul, iar fostul presedinte John F. Kennedy si-a petrecut luna de miere aici. Impunatoarea vila are propria discoteca, 29 de dormitoare, trei piscine si un cinema.
Locul sase este ocupat tot de o proprietate din Anglia, mai exact de “Franchuk Villa”. Valoarea acesteia este de 161 milioane de doalri si numele vine de la proprietara sa, Elena Franchuk, femeie de afaceri din Ucraina.
De altfel, impunatoarea casa a trecut printr-o renovare extrema, care a costat nu mai putin de 16 milioane de dolari. Vila are o camera de panica, cinema, sauna, sala de forta, piscine interioara, iar zvonurile spun ca in interior exista opera de arta si piese de mobilier care ar costa cat jumatate din casa.
Locul sapte este ocupat de o vila din Montana, America. Chiar daca nu se intinde pe o suprafata mare de teren, casa este pozitionata extreme de bine, langa clubul Yellowstone. Valoarea ei de 155 de milioane de dolari este detinata de proprietarii clubului, Tim and Edna Blixseth, iar printre dotari se numara incalzire prin pardoseala si cate un semineu in fiecare baie.
“The Manor” ocupa locul opt, fiind una dintre cele mai scumpe case din Los Angeles. Impunatoare vila de 150 de milioane de dolari ascunde 123 de dormitoare, piscine, terenuri de tenis, cinema, spa si un salon de infrumusetare.
Imobilul a fost construit in 1980 pentru legendarul regizor Aaron Spelling, iar acum este detinuta de Petra Ecclestone, fiica boss-ului Formula 1 Bernie Ecclestone.
Pentru locul noua ne oprim tot in Anglia, mai exact in districtul Windlesham in Surrey. Aici gasim un camin in valoare de 139 de milioane de dolari, iar printre facilitatile vilei se numara Sali de cinema, terenuri de tenis si multe dormitoare.
Pe ultimul loc se afla o proprietate din Romania. Da ati cititi bine, este vorba despre castelul lui Dracula, estimate la 135 de milioane de dolari. Castelul Bran este considerat de straini casa temutului vampir Dracula, creat de scriitorul Bram Stoker. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
In anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg si de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, mostenitorii castelului. In luna mai 2006, acestia au devenit proprietarii castelului si ai domeniului aferent in urma unei decizii guvernamentale de retrocedare.
Statul roman a pastrat administrarea castelului pentru inca trei ani, pana in 18 mai 2009. Inaintea retrocedarii, Ministerul Culturii a dispus mutarea colectiilor apartinand statului roman de la Castelul Bran la Vama Medievala. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colectia personala. Redeschiderea oficiala muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009. (A.S.) (Sursafoto opishposh.com, justin.my, metro.se, flickr | allistair, thebiggestnews.com, flickr | pmo, flickr | Jay Hariani, Wikipedia, vebidoo.de, mancave.cbslocal.com)