Toprock , uprock, downrock, freeze-uri, power moves pe înțelesul tuturor
Street dance-ul a luat naștere pe stradă, după cum spune și numele. În spații libere, în care nevoia de mișcare a venit de la sine – o muzică ritmată, niște versuri care te fac să te miști și un sound animat. Așa că libertatea de exprimare a fost transpusă în mișcări de dans. Aceste mișcări au fost elaborate de-a lungul timpului și gândite în feluri complexe, însă noțiunea de bază rămâne libertatea de exprimare.
Cu toții avem mișcări de bază, este felul în care corpul nostru reacționează la anumite sunete. Sunt componenta de bază în freestyle, dacă adaugi câteva mișcări din brațe, puțină dinamică și alternezi mișcarea diferitelor părți ale corpului. Cu toate că sună ușor, nu este deloc așa. Este mult de exersat și chiar dacă o poți face pe cont propriu, perserverența este cheia succesului.
Cu adevărat spectaculoase la dansatorii experimentați de street dance sunt mișcările numite pop-uri sau lovituri. Mișcări rapide, exagerate, care apoi îngheață sau se blochează într-o ipostază rigidă (lock), în timp ce waving-ul descrie un stil mai fluid în care mișcarea se face lin, ca și cum o undă ar traversa corpul dansatorului.
Krumping-ul este mișcarea liberă, expresivă și energică a brațelor , picioarelor, pieptului și capului. Cei care adoptă aceste mișcări constant se numesc poppers, lockers, wavers sau krumpers.
În ultimii ani, streetdance-ul se bucură de o popularite în continuă creștere datorită promovării sale pe canale precum MTV, apariției concursurilor de streetdance, a studiourilor de dans și a prezenței acestui stil în videoclipuri. De asemenea, emisiunile de tip talent show au contribuit și ele la creșterea fenomenului de streetdance. Un parcurs benefic, având în vedere multitudinea de copii care aleg să urmeze acest drum, exersând și învățând constant de la profesioniști într-un cadru organizat.
În București, există multe locuri în care putem vedea astfel de spectacole de stradă. Sunt locuri în care se organizează streetdance battle-uri, cele mai cunoscute fiind: SDK World Battle Tour, Romania Hip Hop Dance Championship Qualifier- care trimite cei mai buni dansatori în SUA și oferă premii de 3000 de euro pentru crew și battle. Este o competiție anuală care alege cei mai buni dansatori la diferite categorii pentru a participa la cel mai important concurs de streetdance internațional.
București-Underground are tot felul de zone în care puștii se adună și dansează pe beat-uri: Platoul din fața BNR, Parcul Tineretului, Parcul Regele Mihai I, Centrul Vechi sau parcul din fața Palatului Parlamentului. Susțin adevărate show-uri și merită să fie văzuți. Tot acolo se strâng și tinerii care fac freestyle, dau rime pe loc pe sound-uri de hip hop. Este o comunitate mare și primitoare, iar experiența este una cu adevărat inedită, atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiști.
Streetdance-ul s-a născut ca o formă de protest față de dansurile tradiționale, fiind văzut ca expresie a rezistenței și a identității culturale, delimitat de zona mainstream-ului. În viziunea tinerilor, streetdance-ul este felul prin care se manifestă liber – și se simt grozav atunci când fac din asta o adevărată pasiune.
Streetdance-ul are la bază câteva mișcări, împărțire în patru categorii:
Toprock- este vorba despre unghiuri și linii – intrarea în scenă a dansatorului prin mișcarea picioarelor și a mâinilor. Un fel de „încălzire”, un joc de picioare pentru show care pregătește publicul pentru următoarele mișcări.
Downrock- sunt mișcările la sol;încrucișarea picioarelor, sprijinul în mâini și răsucirea picioarelor. Sunt cele mai simple mișcări de streetdance, mișcări de bază. De la ele, dansatorii pot face mișcări mai complexe sau pot lega diverse elemente între ele pe parcursul dansului. Pe scurt, downrock sunt mișcările la sol, când artistul are mâinile pe podea și lucrează cu picioarele în diferite moduri.
Power moves- sunt acele mișcări care impresionează- acrobațiile în aer, adică cele mai impresionante mișcări ale dansatorilor, printre care: statul în mâini, headspin, backspin, sau rotitul întregului corp din picioare. Pentru asta, ai nevoie de mult antrenament, o condiție fizică extrem de bună și curaj.
Freezes- e important să îți folosești diferite părție ale corpului. Trebuie să te joci cu variații. Headpose-ul este cea mai comună mișcare. Statul în cap, cu picioarele desfăcute sau încrucișate este o mișcare clasică de freeze. Important este să ai spatele drept, nu arcuit, lucru care îți oferă un echilibru bun. După ce ai obținut echilibrul, te poți juca cu diferite poziții: fie că îți încrucișezi picioarele, fie îți sprijini un genunchi pe cot, stând în cap; o altă variant este să stai în cap, cu picioarele încrucișate, iar sprijinul să fie într-o palmă și în antebraț.
Mai există și altfel de freezes, cele în care corpul este suspendat și se sprijină doar pe palme, numit baby freeze, ori, la un nivel mai avansat, statul într-o singură mână sau doar în cap. Există mai multe mișcări emblematice în streetdance, printre care crazy legs, fast forward, miming, puppet, robot dance, slow motion sau vibrating.
Diversitatea mișcărilor din streetdance este impresionantă, iar dansatorii care le învață au nevoie de mult timp și antrenament pentru a le stăpâni. Arta freestyle-ului vine învățând despre echilibru și descoperindu-ți corpul și limitele lui.