Păpuși care prind viață, subiecte sensibile și de interes pentru publicul matur, emoție și uimire. Teatrul stradal, cea mai veche formă de teatru existentă, presupune foarte multă muncă. Pentru o piesă de teatru care durează aproximativ 30 de minute, actorii pot să muncească și câteva luni bune pentru a pune în scenă actul. De la costume, repetiții, elemente de decor și multe altele, până la alegerea spațiului și promovarea evenimentului, toate aceste etape durează și se regăsesc în spatele a 30 de minute de act teatral.
În România, de exemplu, teatrul de păpuși era văzut ca o formă de entertainment pentru copii. Însă lucrurile s-au schimbat și lumea a evoluat, iar spectacolele de păpuși s-au transformat și ele, adresându-se și publicului matur.
Ne-o demonstrează trupa Lightwave Theatre, care pune în scenă spectacole cu păpuși de dimensiunile unui om. Este cu adevărat impresionant să vezi o scenă de teatru în care păpușile prind viață, au emoții și comunică. Păpușile în mărime naturală sunt controlate de actori din „umbra – cei care aduc păpușile la viață sunt îmbrăcați în negru, iar datorită decorului, ei par mai degrabă niște umbre, iar păpușile par că sunt vii și transmit emoții. Mișcările lor sunt naturale, umane, gesturile lor par a fi făcute fără efort.
Teatrul de păpuși în mărime naturală este ceva relativ nou în România. Însă a fost îmbrățișat de mulți iubitori de teatru. Subiectele atinse sunt subiecte interesante pentru adulți, iar limbajul este unul destul de complex.
Trupa Lightwave Theatre este prima trupă de teatru care face spectacole cu păpuși în mărime naturală destinate adulților. O premieră pentru România, care a primit însă această formă de artă cu brațele deschise. Actorii se ocupă de tot: regie, decor, păpuși și costumele păpușilor, muzică și replici. Este o muncă grea, fiind un concept nou, însă reacția publicului le arată că este un succes.
În București, pe perioada verii, cel mai cunoscut festival de teatru stradal este B-FIT in the Street, un festival care adună zeci de artiști și trupe de teatru care performează în diferite locuri din oraș. Teatru de stradă, mimi, statui vii sau teatru de păpuși, pe toate le regăsim în Capitală în cadrul acestui festival. Artiști cunoscuți vin din alte țări la București pentru a încânta privirile trecătorilor. Piața Unirii. Piața George Enescu, Piața Universității, Parcul Cișmigiu, Centrul Vechi și mai multe bulevarde centrale prind viață cu ajutorul a peste 100 de artiști și trupe de teatru din toată Europa. Este o atmosferă de poveste în tot orașul, iar autoritățile susțin și organizează în fiecare an acest festival, care a devenit emblematic pentru București.
Printre artiștii și trupele de stradă care iau parte la festival se numără: Street Arts Fadunito, Latura Extrema, Shakespeare’s Globe, Aquatic Show International, Steltenlopers Merchtem, Grupo Puja sau Malaya. Locuitorii orașului, dar și turiștii, au ocazia să vadă spectacole cu personaje pe catalige, spectacole de acrobație, paradă de muzicanți, spectacole interactive, stegari sau spectacole-paradă cu personaje gigant; pe lângă acestea, teatru de stradă, fanfară, performance stradal, ateliere de creație sau spectacol de dans contemporan.
Așadar, în București există destul de multe manifestări ale teatrului de stradă, un lucru extrem de benefic pentru a atrage turiști, dar și pentru locuitorii ”Micului Paris”. Sunt rare momentele în care Capitala nu sărbătorește ceva.
De regulă, sunt o mulțime de festivaluri și sărbători stradale, așa că orice turist care ne calcă pragul poate găsi ceva interesant aici, fie un loc deosebit, un festival care l-a cucerit, mâncarea sau pur și simplu atmosfera din București.