Streetdance-ul este una dintre componentele care fac Bucureștiul mai vesel, mai colorat și mai cool. Sunt competiții de streetdance în fiecare an, iar de câțiva ani buni, liceele din capitală organizează concursul „Cupa liceelor la streetdance”- fiecare liceu participă cu o trupă de streetdance la concurs. Își pregătesc o coregrafie impresionantă, o melodie pe care să danseze și își compun outfituri ieșite din comun. Se prezintă apoi în fața jurațiilor și dansează. Este, pe lângă festivaluri și alte evenimente, o ocazie minunată pentru a susține cultura urbană, competiția și pentru a oferi o ocazie elevilor de a susține activități fizice într-un mod care îi motivează.
În București sunt din ce în ce mai multe evenimente de sustinere a culturii urbane. Printre cele mai cunoscute este festivalul Street Delivery, în care există și o competiție de street dance, un rap battle, dar și un street poetry battle. Sunt ateliere și workshop-uri de cultivare a surselor de inspirație. Și nu este singurul festival care susține și celebrează arta urbană.
Bucureștiul este un loc colorat, viu, creativ și la modă, iar dovadă sunt festivalurile la care orice turist trebuie să participe măcar o dată. Printre ele se numără: Beton – un festival în care, timp de 2 zile, câțiva artiști transformă obiecte urbane banale în artă; Creative Fest-festival organizat de Primăria Capitalei, în care amatorii de acrobații pe BMX, trotinete, role sau skateboard au ocazia să facă show, grafferii au la dispoziție un perete întreg pentru a îi da viața și mulți artiști au șansa de a își demonstra talente; Bucharest Open Street Art sau Street Heroes- un festival care sărbătorește arta urbană, promovând Bucureștiului și locurile underground care merită vizitate și care atrag turiști și localnici.
Tinerii practicanți de streetdance pot fi văzuți în zonele cheie ale Bucureștiului, precum celebrele fântâni de la Universitate, Palatul Cercului Militar, zona Academiei Române sau parcurile din Capitală. Printre competițiile de top de streetdance din București se numără: SDK World Battle Tour, Campionatul Național I.D.O. sau, mai sus menționata, Cupa Liceelor la streetdance.
Cu siguranță streetdance-ul este prezent în viața fiecărei capitale europene. Cine a vizitat Bruxelles, Berlin, Lisabona sau Londra fără să vadă un show de streetdance în centrul orașului? Este un element al culturii urbane care animă orașul și îi oferă o atmosferă aparte. Este unul dintre motivele pentru care turiștii ar trebui să exploreze partea underground a Bucureștiului, locurile în care se întâmplă exploziile de culoare, sunete și mișcări.
Skatepark-urile din București ascund adevărate comori: puști talentați și show-uri care mai de care – sărituri cu bicicleta, scheme cu skateboardul sau acrobații pe role, mișcări impresionante, efervescență și vibe-uri pozitive.
Streetdance-ul este cu siguranță unul din elementele care oferă unui oraș o personalitate aparte. Arta stradală are un mare impact asupra felului în care turiștii percep un oraș: dacă îl simt plin de viață sau trist, colorat sau gri, animat sau plictisitor. Din acest punct de vedere, scena underground din București are multe de oferit atât turiștilor, cât și locuitorilor orașului.
În plus, competițiile de streetdance, de graffiti sau de sporturi extreme precum skateboarding, biking sau roller skating, sunt menite să atragă interesul publicului, indiferent de vârstă, proveniență sau statut social. Arta urbană este o artă accesibilă, la îndemâna oricui, iar artiștii stradali români au evoluat spectaculos în ultimii ani.