Cu siguranță nu știai că orașele din România sunt atât de poluate. Iată care sunt cele mai poluate orașe de la noi din țară, unde sănătatea îți este cel mai tare pusă în pericol! Unde poți respira aer curat?
Un recent studiu european care a evaluat calitatea aerului în 375 de orașe, inclusiv în România, a dezvăluit rezultate surprinzătoare pentru unul dintre cele mai apreciate orașe din țară. Potrivit raportului, Timișoara, Cluj-Napoca și București se numără printre cele mai poluate orașe din România, în timp ce Oradea se află în topul celor mai curate orașe.
Conform clasamentului, Cluj-Napoca ocupă locul 291 la nivel european, semnalând un nivel ridicat de poluare comparativ cu alte orașe din țară. Bucureștiul se află într-o poziție și mai defavorabilă, pe locul 302, reflectând o calitate extrem de scăzută a aerului. Timișoara și Iași completează lista orașelor cu niveluri ridicate de poluare, ocupând locurile 281 și 340, respectiv.
În contrast, orașele cu cea mai bună calitate a aerului din România sunt Galați (locul 21 în Europa), Oradea (locul 146) și Sibiu (locul 157).
Studiul se bazează pe măsurători ale particulelor fine PM 2,5, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate. Aceste particule sunt monitorizate pe termen lung pentru a evalua impactul lor asupra sănătății publice, având în vedere că expunerea prelungită poate duce la efecte grave.
Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nivelul maxim admisibil de particule fine este de 5 μg/m³ pentru expunerea pe termen lung, în timp ce Uniunea Europeană stabilește o limită anuală de 25 μg/m³, limită ce este în curs de revizuire pentru a se alinia mai bine cu recomandările OMS.
Citește și: Satul românesc comparat cu Raiul. Este ascuns în inima Munților Apuseni
Potrivit clasamentului Happy City Index, România a reușit să își plaseze două orașe în topul celor mai fericite din lume. Această evaluare recentă a orașelor la nivel global subliniază complexitatea determinării unui singur oraș ca fiind „cel mai bun”, având în vedere factorii care influențează satisfacția locuitorilor și calitatea vieții. Iată care sunt cele două orașe!
Pentru a fi considerate în realizarea clasamentului, orașele trebuiau să aibă cel puțin 300.000 de locuitori. Au fost incluse și cele care se disting semnificativ față de altele, așa cum au explicat cercetătorii. Toate orașele au fost evaluate pe baza a cinci domenii care au un impact direct asupra nivelului de fericire al locuitorilor: cetățeni, guvernare, mediu, economie și mobilitate.
România a obținut două locuri în clasamentul Happy City Index, cu Cluj-Napoca și Brașov în primele 250 de poziții. Cluj-Napoca ocupă locul 195, iar Brașov se află pe poziția 220, fiind singurele orașe din țară incluse în acest top.