TOP 6 – destinații turistice pe care românii trebuie să le evite în 2023
Cu siguranță vă gândiți deja să vă planificați vacanțele pentru anul viitor. Ei bine, dacă cumva aveți idei de călătorii peste hotare precum Afganistan, Mali, Irak, Somalia, Siria sau Ucraina, ar fi mai bine să vă luați gândul. De ce? Aceste destinații sunt printre cele mai primejdioase din lume.
Conform unui studiu realizat recent, zonele precizate mai sus reprezintă un mare pericol pentru afaceri și călătorii. Harta a fost înființată de către specialiștii medicali și de securitate globală de la firma de evaluare a riscurilor „International SOS”.
Țările cu risc extrem de securitate pe care nu trebuie să le vizitezi
Specialiștii au luat în calcul nivelurile de securitate ale țărilor menționate mai sus, pe baza amenințării reprezentate de violența politică pentru angajați. Mai exact, este vorba despre actele de terorism, insurgență, tulburări motivate politic și război.
Nu sunt excluse nici tulburările sociale, precum violența sectantă, comunală sau etnică, dar au luat în considerare și infracțiunile violente. Așadar, printre țările în care este extrem de riscat să mergi în 2023, se numără Afganistan, Siria, Mali, Irak, Somalia și Ucraina. Aceste națiuni au intrat în vizorul guvernamental și urmează să fie aplicate legi, dar și controale în privința atacurilor violente din partea armatei care vizează turiștii.
Ucraina a fost clasată la categoria cu „risc extrem” după ce a fost invadată de Rusia, în februarie 2022. În zilele de 26-27 noiembrie, ucrainenii au fugit din Herson, după ce bombardamentele rușilor au făcut zona să devină de nelocuit. Pe lista țărilor cu risc „foarte mare” se află Mali, Niger, Libia, Siria, Afganistan, Coreea de Nord, Somalia și Haiti.
Care sunt țările cu risc scăzut de securitate
Între timp, țările care întră la categoria cu „risc scăzut” sunt SUA, Canada, China, Australia, dar și cea mai mare parte a Europei. Națiunile scandinave au constituit cel mai mare număr de națiuni cu risc „nesemnificativ”, aceasta fiind cea mai sigură categorie. Europa n-a înregistrat practic nicio creștere generală a riscului de securitate, chiar dacă între Ucraina și Rusia există revolte economice.
Conform studiilor, în Iran există oameni cu cele mai mari probleme mintale
Specialiștii au analizat, de asemenea, siguranța medicală a țărilor în ceea ce privește călătoriile de afaceri și au evaluat țările pentru orice serviciu oferit. Au pornit de la tratarea COVID-19 până la accesul la consumabile din farmacii de calitate și serviciile medicale de urgență. În categoria medicală cu „risc scăzut” intră SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și cea mai mare parte a Europei de Vest.
NU RATA: TOP 3 – CELE MAI PERICULOASE ȘOSELE DIN ROMÂNIA. PE CE LOC ESTE TRANSFĂGĂRĂȘANUL
În 2015, pentru prima dată de când a fost creată harta, „International SOS” a luat în calcul sănătatea mintală a statelor, pe baza cercetărilor din Studiul Global Burden of Disease. Indicele numără depresia, tulburările de alimentație, depresia și schizofrenia, drept tulburări psihice.
Iran- cel mai slab scor la capitolul „sănătate mintală”
De exemplu, Iran a obținut un scor slab în categoria sănătății mintale. De curând, un bărbat a fost omorât de forțele de securitate iraniene pe motiv că ar fi celebrat faptul că țara a pierdut la Cupa Mondială în fața Americii, pe fondul protestelor la nivel național împotriva regimului.
Problemele psihice au crescut între timp, la nivel internațional. Aproximativ una din 7 persoane la nivel mondial suferă de una sau mai multe tulburări mintale sau de consum de substanțe, conform OMS. Parțial vinovat pentru toate acestea ar putea fi COVID-19, pentru că prevalența globală a anxietății și a depresiei a crescut cu 25% în primul an de pandemie.
„În contextul în care riscurile de călătorie și de sănătate sunt în creștere, în multe regiuni, este important ca organizațiile să se concentreze pe atenuarea problemelor de sănătate mintală.
Deși apar în mod regulat alte problemele medicale acute care pot avea un impact semnificativ, problemele de sănătate mintală rămân în plan secund și nu pot fi trecute cu vederea”, a declarat – prin intermediul unui comunicat – Dr. Irene Lai, director medical la „International SOS”.
This browser does not support the video element.