Suntem în plină perioadă a Postului Paștelui, iar mulți români aleg să respecte tradiția și să renunțe la produsele de origine animală. Însă, chiar dacă intenția este una bună, nutriționiștii trag un semnal de alarmă: nu tot ce este „de post” este și sănătos. Medicul Mihaela Bilic a făcut recent o serie de dezvăluiri importante despre alimentele care, deși par inofensive, pot face mai mult rău decât bine în perioada postului.
Într-o postare în mediul online, Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile frecvente pe care le facem în această perioadă și despre produsele „capcană” care ne pot aduce, fără să ne dăm seama, kilograme în plus. „Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!”, spune Mihaela Bilic.
(CITEȘTE ȘI: CEL MAI SĂNĂTOS ALIMENT DE POST CARE EXISTĂ PE PIAȚĂ. ESTE FĂRĂ ADITIVI ȘI E PLIN DE BENEFICII PENTRU CORP)
Potrivit Mihaelei Bilic, postul adevărat înseamnă simplitate, cumpătare și cât mai puțină procesare. Lista ei de „NU” este destul de clară, iar pe ea se află șnițelele din soia, deserturile vegane sau preparatele prăjite în ulei, greu de digerat.
„Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând aveți grijă la cantitate – să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cât mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă – astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane. Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post!
Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect proinflamator și are 100 cal/lingură”, a spus Mihaela Bilic.
De asemenea, Mihaela Bilic îi sfătuiește pe cei care țin postul și nu vor să se trezească cu kilograme în plus să evite complet produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate. Potrivit acesteia, mâncarea din timpul postului trebuie să fie una simplă, bazată pe fructe și legume.
„În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline – în medie 500 cal/100g!”
În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei.
Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”, a mai spus Mihaela Bilic.
(VEZI ȘI: TABEL COMPLET | CÂTE CALORII TREBUIE SĂ MĂNÂNCI ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTA TA ȘI DE ACTIVITĂȚILE ZILNICE)