Alimentele s-au scumpit enorm în ultimul an, iar majorările de prețuri e posibil să existe și în următorul an, conform specialiștilor. Datele statistice arată că cele mai semnificative scumpiri au fost în rândul alimentelor de bază, precum pâinea, cartofii, untul, laptele sau uleiul de gătit.
Românii se plâng tot mai des de prețurile care au explodat pe piața alimentelor. Cele mai multe produse s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an, iar INS anunță că rata inflației din ultimele 12 luni a crescut în noiembrie la 16%. Aceste scumpiri s-au regăsit la alimentele de bază. De exemplu, zahărul s-a scumpit cu 62%, iar uleiul cu 43%. Untul a avut o mărire de preț cu 39%, pe când mălaiul cu 35%.
În această situație, românii s-au limitat la cumpărături mai puține și au ales branduri mai ieftine sau de tip marcă proprie, mai ales în privința produselor de uz casnic care s-au scumpit cu 77%. Dulciurile și gustările s-au majorat cu 71%, iar alimentele congelate au crescut cu 70%. Lactatele și ouăle și-au mărit prețurile cu o rată de 67%. Din această cauză, conform unui studiu, 30% dintre români au schimbat magazinul de la care își fac cumpărăturile.
În 2022, inflația s-a dublat. Anul trecut, în luna noiembrie, înflația era de 7,8%, pe când, în acest an, s-au înregistrat scumpiri record la gaze, energie, mâncare și carburanți. Potrivit INS, produsele care s-au scumpit cel mai mult într-un an, adică din noiembrie 2021 până în noiembrie 2022, sunt: zahărul, margarina, uleiul, făina și mălaiul.
Față de anul trecut, prețul margarinei a crescut cu 33,71% ,iar făina are acum un preț cu 33,87% mai mare. Cartofii s-au scumpit cu o rată de 39,59%, iar românii sunt extrem de afectați de acest lucru.
Pe de altă parte și serviciile sunt mai scumpe față de noiembrie 2021. Cele mai mari facturi sunt acum la gaze care au crescut cu o rată de 37,73%. Energia electrică intra tot în această categorie, având scumpiri de 47,19%. Nici în ceea ce privește transportul aerian lucrurile nu stau mai bine, pentru că și acesta și-a ridicat costul cu 23,78% în ultimul an.
„Inflația a trecut de faza de puseu. Deja ne aflăm la începutul unei spirale inflaționiste, ceea ce înseamnă că creșterile de prețuri se vor antrena unele pe altele. Astfel vom avea în continuare majorări de prețuri.
Cât despre ce cumpărăm, firește că depinde de venituri. Cei cu venituri mici se vor reorienta către bunuri alimentare inferioare: mai multă pâine, mai puțină carne. Pentru cei cu venituri peste medie nu va fi o problemă cu alimentele ci, poate, cu bunurile superioare, cum ar fi vacanțele, achizițiile de lungă folosință etc”, spun specialiștii în economie.