În majoritatea culturilor, noaptea dintre ani este considerată un portal către un nou început, o oportunitate ideală de reevaluare a relațiilor cu cei din jur și, de ce nu, spre o nouă viață. Românii acordă o atenție specială tradițiilor și superstițiilor de Revelion, crezând și sperând că modul în care întâmpină noul an le va influența reușitele din viitor. Chiar și alimentele așezate pe masa de Revelion joacă un rol important în atragerea prosperității. Iată care sunt top 5 alimente considerate simbol al prosperității.
Majoritatea românilor consideră că noaptea dintre ani este un moment oportun la crearea unei seri perfecte. Ca petrecerea să fie cu adevărat reușită, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească următoarele alimente. Potrivit tradițiilor și superstițiilor, masa festivă de Revelion trebuie să conțină unul dintre cele 5 alimente care aduc prosperitate, abundență și noroc în noul an.
Tradițiile au fost adaptate și reinterpretate în întreaga lume. Despre cele mai multe dintre ele se crede că le vor purta noroc oamenilor. Pentru a crea o energie prosperă în noaptea de Revelion e bine să includem anumite alimente pe masa festivă. Cum a ajuns un cuplu să achite 3.700 de lei pentru doi hotdogi, la un Târg de Crăciun: ”Cei mai scumpi din viața mea”
Pâinea și sarea sunt considerate elemente ale belșugului. Pâinea este simbolul hranei de bază, iar sarea reprezintă puritatea și continuitate. În unele zone ale României se spune că o pâine rotundă așezată în mijlocul mesei va aduce belșug și liniște în noul an.
Printre alimentele norocoase din noaptea de Revelion se numără și leguminoasele: fasolea, lintea, mazărea, soia, năut. Lintea și fasolea sunt asociate cu belșugul financiar, datorită formei lor asemănătoare cu monedele. Spre exemplu, în Italia, se consumă linte în noaptea de Anul Nou pentru a atrage câștiguri financiare.
Strugurii sunt nelipsiți de pe majoritatea meselor de Revelion. Obiceiul de a mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții de Anul Nou a fost preluat din Spania și America Latină. Fiecare boabă reprezintă o lună din noul an ce urmează. În funcție de cât de dulce este fructul, așa va fi și luna respectivă: mai bună sau mai dificilă. Vremea o ia razna de Revelion și de Anul Nou în București. Anunțul făcut de meteorologii Accuweather
Tradiția spune că peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Preparatele care conțin carne de pește ar avea darul de a aduce noroc și bunăstare în case. Se spune că, așa cum peștele înotă prin apă, așa vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. De asemenea, solzii peștelui seamănă cu banii, iar faptul că peștii se găsesc în bancuri simbolizează ideea de abundență.
Printre alimentele care aduc noroc pe masa de Revelion se numără și carnea de porc. Porcul este asociat cu prosperitatea și este un simbol al abundenței, nu degeaba majoritatea pușculițelor au formă de purceluși. Cei care mănâncă porc în noaptea de Anul Nou vor avea noroc. Potrivit superstițiilor, porcul are un comportament diferit de alte animale. Spre exemplu, în timp ce găinile și curcanii zgârie înapoi cu ghearele atunci când mănâncă, porcul își îngroapă râtul în pământ și merge înainte – în aceeași direcție în care vrei și ți-ai propus să mergi în noul an.