Top 5 alimente anti-cancer. Întineresc sistemul imunitar și reduc riscul de a face cancer

Publicat: 05/05/2022 | 10:24

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumeavoastră este să aveți o dietă sănătoasă. Când vine vorba de cancer, includerea alimentelor și suplimentelor potrivite devine crucială pentru combaterea și uciderea bolii. Iată care sunt cele mai importante cinci alimente care întineresc sistemul imunitar și reduc riscul de îmbolnăvire.

Broccoli este cel mai puternic aliment anticancerigen datorită compoziţiei complexe de fitonutrienţi, compuşi cu sulf, vitamine, minerale şi fibre. Odată ingerate, aceste substanţe se transformă şi pot combate cancerul. Tot în broccoli găsim bioflavonoide, indoli, monoterpene, acid fenolic, fitosteroli, precursori de vitamina D, minerale esenţiale, vitamina C, betacaroten şi acid folic, toate cu efecte benefice asupra sănătăţii.

Varza conţine compuşi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic şi betacaroten care protejează celulele împotriva acţiunii nefaste a radicalilor liberi şi frânează creşterea tumorilor canceroase. Dacă varza este mâncată crudă sau doar puţin fiarta, enzimele responsabile de metabolizarea hormonală rămân în acest fel active. Consumul regulat de varză previne cancerul de colon, prostată, uter, plămâni, stomac, laringe, datorită concentraţiei crescute de antioxidanţi, compuşi fenolici şi flavonoide.

CITEŞTE ŞI: ALIMENTELE CARE TE SCAPĂ DE BURTĂ. ARD GRĂSIMILE INSTANT

Roşiile sunt recunoscute pentru combaterea cancerului de prostată şi de vezică prin intermediul licopenului, un fitonutrient cu mare putere antioxidantă. Pe lângă licopen, în roşii mai există vitamina C, betacaroten, potasiu, fier, acid folic. De asemenea, roşiile conţin acid clorogenic, o substanţă care, se pare, blochează efectul toxinelor din mediu, protejează împotriva cancerului şi neutralizează substanţele cancerigene eliberate din nicotină sau din alimentele cu nitriţi.

Pe lângă proprietăţile antivirale şi antibacteriene, usturoiul are şi alte beneficii. Printre ele se numără acţiunile anticancerigene, anticoagulante, antioxidante, antihipertensive şi antifungice. Consumul de minim 6 căţei de usturoi pe săptămână s-a dovedit că are efecte pozitive şi reduce cu 30% pana la 50% incidenţa multor tipuri de cancer: colorectal, de stomac şi prostată.

Ca şi în cazul usturoiului, compuşii benefici cu sulf din ceapă sunt eliberaţi doar dacă aceasta este tăiată/mestecată, iar temperatura ridicată scade eficacitatea anticancerigena. Mai exact, beneficiile maxime pentru sănătate se obţin dacă mâncaţi ceapa şi usturoiul crude, dar bine mărunţite.