În general, sărbătorile de iarnă reprezintă cea mai frumoasă perioadă din an. Atunci când ne gândim la Crăciun, ne vin instant în minte cadouri, colindători, brazi împodobiți, coșuri îmbelșugate și armonie în familie. Ei bine, în timp ce românii își desfășoară sărbătorile astfel, alte popoare au cele mai bizare tradiții și privesc într-un mod aparte noțiunea de Crăciun.
În Japonia, de exemplu, Crăciunul este asociat cu restaurantul KFC. Datorită unei campanii publicitare din anul 1974, majoritatea japonezilor iau cu asalt restaurantele KFC în Ajun de Crăciun. În această perioadă, puiul este vândut de 10 ori mai mult decât în restul anului, iar pentru a prinde o masă trebuie neapărat să faci rezervare cu ceva timp înainte.
Oamenii din Venezuela au un mod diferit de a merge la slujba de Crăciun care se ține în biserică. De exemplu, cei din Caracas au inventat o tradiție bizară de a parcurge drumul spre biserică mergând pe role.
Nici țărilor din Europa nu le lipsesc tradițiile ciudate de a-și petrece Crăciunul. În Germania, nemții ascund un castravete murat în bradul de Crăciun și își pun copiii să îl caute pentru a primi drept recompensă câteva cadouri.
Groenlanda are două rețete total neobișnuite de Crăciun. La ei, există un preparat care se numește Mattak, adică piele de balenă servită cu untură. De asemenea, Kiviak este o piele de focă umplută cu 500 de păsări auk care se lasă ulterior la fermentat timp de 7 luni.
O altă tradiție bizară vine din partea ucrainenilor. Se pare că vecinii noștri nu sunt adepții decorațiunilor clasice de Crăciun, precum globuri, beteală sau instalații luminoase. Aceștia împodobesc bradul cu pânză și un păianjen artificial.
Rămânem pe bătrânul continent cu tradiții ciudate de sărbători și vă vorbim despre Estonia. În noaptea de Ajun, estonienii aleg un mod extrem de bizar pentru a sărbători nașterea Domnului. Aceștia merg împreună cu familiile la saună.
Mai departe vă povestim despre tradițiile din Țara Galilor. Aceștia au un altfel de colindat decât cel de la noi. Astfel, Mary Lwyd este un obicei care se practică în satele galeze, în Ajunul Crăciunului. Atunci, un sătean este ales pentru a colinda străzile, ținând în mână craniul unui cal înfipt în vârful unui băț.
CITEȘTE ȘI: TRADIȚII, OBICEIURI ȘI DATINI STRĂVECHI DE CRĂCIUN. SUNT RESPECTATE CU STRICTEȚE ȘI AZI!
Nici în Marea Britanie, tradițiile nu sunt obișnuite. Aceștia au obiceiul de a-și pune fiecare membru al familiei să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, înainte de a o băga la cuptor. În timp ce aceștia învârt, trebuie să-și pună obligatoriu o dorință.
În Canada, Oficiul Poștal primește scrisori la adresa: Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO. Această adresă este validă, iar scrisorile sunt citite, în timp ce expeditorii primesc chiar și răspuns de la Moș Crăciun.
În Slovacia, persoana cea mai în vârstă din familie ia o lingură de loska, adică o budincă tradițională de Crăciun, iar apoi o aruncă pe tavan. Cu cât se lipește mai mult de tavan, cu atât se consideră o reușită mai mare.
Revenim în Europa și vă vorbim despre un obicei extrem de ciudat ce se practică în Nord. De exemplu, în Norvegia nu se face curățenie în noaptea de Ajun. Toate măturile sunt ascunse pentru a nu fi furate de vrăjitoare sau spirite rele.
De Crăciun, catalanii practică o tradiție ieșită de-a dreptul din comun. Ei au “țio de Nadal”, denumit și bușteanul care se defeca. Acestuia i se pictează o față și este acoperit cu o pătură, iar în noaptea de Ajun este pus pe șemineul aprins, unde este bătut cu bețe de către toți membrii familiei.
În continuare vă povestim despre Cehia, acolo unde femeile nemăritate stau cu spatele la ușă și aruncă un pantof peste umăr. În cazul în care pantoful aterizează cu vârful îndreptat spre ușă, acest lucru înseamnă că anul care vine se vor căsători.
Lista se încheie cu Islanda. Acolo, se spune că Demonul pisică Yule bântuie dealurile țării. Dacă cineva nu primește haine noi înainte de Crăciun, înseamnă că va fi devorat de această bestie mistică.