Top 10 cele mai sănătoase alimente! Ele te ajută în procesul de detoxifiere
Cris Roată, blogger-ul din spatele Cook it fit, a împărtăşit pentru adevărul.ro, care sunt cele mai sănătoase top 10 alimente.
1. LĂMÂIA – Lămâia nu ar trebui să lipsească din nicio casă deoarece este bogată în vitamina C, benefică atât pentru piele, cât şi pentru întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, citricele în general au un efect alcalin asupra corpului, ajutând la reechilibrarea pH-ului şi totodată la întărirea sistemului imunitar. Ideal ar fi să-ţi începi ziua cu o felie de lămâie în apă la temperatura camerei sau călduţă pentru a-ţi curăţa sistemul de toxine sau la salate (oţetul ar trebui înlocuit cu zeama de lămâie). Indiferent de anotimp, zilnic ar trebui băut câte un pahar de limonadă pentru a ne feri şi de gripă şi răceli.
2. USTUROI UL – Usturoi ul curăţă nu numai întreg organismul, dar mai face bine şi inimii. Este antiviral, antibacterian şi antibiotic, conţinând o chimicală numită alicină, care promovează producţia de celule albe şi ajută la eliminarea toxinelor. Cel mai bine este să îl consumi crud, în salate sau sosuri. Crud sau fiert, în mâncare, usturoiul ar trebui totuşi consumat zilnic, mai ales în anotimpul rece, când infecţiile respiratorii sunt atât de frecvente.
3. GHIMBIRUL – Ghimbirul este apreciat încă de acum dou milenii pentru beneficiile sale importante pentru sănătate, în special în menţinerea funcţionalităţii digestive. Ghimbirul este folosit în alimentaţie, dar şi în medicina tradiţională. Iarna, acest condiment special face mâncarea mai uşoară şi mai uşor digerabilă, este revigorant, vasodilatator, are efect de liniştire, reglează echilibrul intern al organismului. În plus, are şi antioxidanţi pentru un sistem imunitar puternic. Tulpina subterană (rizomul) poate fi utilizată în stare proaspată, sub formă de pulbere, uscată sau sub forma de ulei sau suc. Pune-l în sucuri de fructe şi legume sau răzuit, peste diverse feluri de mâncare.
4. VARZA – nu ar trebui nici ea să lipsească din meniul zilnic atunci când vrem să ne detoxifiem organismul. Varza este mai bogată în vitamina C decât portocalele, are puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, conţine magneziu, potasiu, calciu – aceste caracteristici şi multe altele o recomandă în mod special ca remediu natural împotriva unui număr mare de afecţiuni. Varza mai conţine o substanţă chimică numita sulforofan, care ajută organismul în lupta cu toxinele. De asemenea, în compoziţia ei are şi glutation, un antioxidant care ajută la îmbunătăţirea funcţiei de detoxifiere a ficatului să elimine tot ce este rău din corp. Se recomandă să se consume de 3 sau 4 zile pe săptămână o salată de varză crudă care poate face minuni în reglarea ponderală, ce-i drept, mai ales pe termen lung (varza fiind foarte bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe vitamine şi minerale, ajutându-ne să slăbim natural).
5. SFECLA ROŞIE – Sfecla roşie este considerată „superfood” de către specialişti deoarece este bogată în vitaminele B3, B6, C şi beta-caroten, este o sursă importantă de fier, magneziu, zinc şi calciu, atât de necesare la detoxifierea şi eliminarea deşeurilor din organism. Fibrele conţinute de sfeclă pot îmbunătăţi şi digestia. Pentru cei care au nevoie de o ridicare rapidă a numărului de nutrienţi, sfecla roşie este cea mai bună alegere. Are mult magneziu, fier şi vitamina C, reducând colesterolul şi întărind ficatul şi firele de păr. Adaug-o în salate, foloseşte-o în sucuri de fructe şi legume sau găteşte-o la aburi pentru câteva minute (maxim 5 min).
6. AVOCADO – Avocado este una din cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. Conţine acid oleic, care ajută la reducerea nivelului de colesterol şi favorizează absorbţia subtanţelor nutritive din alimente, ceea ce înseamnă că orice mâncare consumată cu acest fruct devine mai sănătoasă. Avocado este foarte bun şi pentru piele, pe care o menţine tânără şi hidratată, tot prin conţinutul de grăsimi sănătoase. Asadar avocado este un adevărat superstar în materie de alimentaţie deoarece are un rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutăţii corporale şi îmbunătăţeşte abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienţii importanţi din hrană. De preferat ar fi să se consume singur, fără niciun alt aliment lângă în perioada detoxifierii.
7. BROCCOL I – Broccol i nu numai că este bogat în vitamina C, dar conţine şi beta-caroten şi o cantitate mică dar folositoare de zinc, seleniu şi alte minerale care ajută în acţiunile defensive ale sistemului imunitar. Broccoli mai conţine şi fitonutrienţi, sulforan care au importante efecte anti-cancerigene. Cercetătorii sugerează că această legumă are un compus numit indole-3-carbinol care ajută la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorirează creşterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sânilor, în timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o formă de estrogen cu rol în protejarea împotriva cancerului. S-a dovedit că indole-3-carbinol nu numai că suprimă creşterea numărului de celule cancerigene, dar distruge şi pe cele aflate la metastază. Până acum am aflat că broccoli este benefic în detoxifierea organismului, dar pentru că ajută la detoxifiere această legumă îmbunătăţeşte şi capacitatea de funcţionare a ficatului, înfrumuseţând aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indică faptul că sulforafanul poate ajuta la repararea pielii afectate de razele soarelui. Specialiştii recomandă să se mănânce prin gătire la aburi pentru doar câteva minute (2 – 3 min). Nu se recomandă gătitul pe o perioadă lungă distruge enzimele care ajută organismul sa lupte împotriva radicalilor liberi. Aşadar includeţi în dieta dvs. broccoli şi alte legume din familia cruciferelor dacă doriti să beneficiaţi de numeroasele elemente nutritive esenţiale în menţinerea unei sănătăţi optime. Consumaţi legume crucifere de cel puţin 2 ori pe săptămână. În medie, porţiile ar trebui să fie de aproximativ o cană.
8. GRAPEFRUIT – aparţine familiei de citrice şi este bogat în nutrienţi. Acest fruct este bogat în vitamina C, A, B5, acid foloc, calciu şi fibre. În plus, conţine o mare cantitate de antioxidanţi şi fitochimicale. Pulpa grapefruitului de culoare roz sau roşie se datorează prezenţei de carotenoide, numite licopen (găsit şi în roşii), ce are o activitate antioxidantă puternică. Acest fruct cât şi sucul mai este considerat de specialişti ca alimente sănătoase pentru inimă. Consumul de grapefruit e recomandat cu 30 de minute înainte de a lua masa. Mănâncă fructele în general pe stomacul gol, pentru a evita balonarea, hiperaciditatea şi digestia greoaie. Digestia fructelor are loc direct în intestinul subţire, acolo unde are loc absorbţia substanţelor hrănitoare.
9. MĂRUL conţine fibre, vitamine, minerale şi multe fitochimicale, toate benefice în procesul de detoxifiere. Merele sunt o sursă de fibre solubile numite pectină, care ajută la detoxifierea organismului, îndepărtând metalele şi aditivii alimentari. Mănâncă fructele în general pe stomacul gol, pentru a evita balonarea, hiperaciditatea şi digestia greoaie. Digestia fructelor are loc direct în intestinul subţire, acolo unde are loc absorbţia substanţelor hrănitoare.
10. URZICA – Urzica detoxifică organismul şi curăţă sângele, fiind curativă începând de la rădăcină, continuând cu tupina şi frunzele şi terminând cu florile. Se bucură de multa apreciere încă din antichitate. Se spală bine urzicile, se lasă la scurs, apoi uscate se dau prin maşina de tocat carne, după care se strecoară sucul care se păstrează la frigider, în sticle mici, de culoare închisă, bine astupate. Sucul de urzici se poate prepara din urzici proaspăt culese, primăvara devreme.