CANCAN.ro v-a pregătit o serie de reţete care să întâmpine Postul Paştelui aşa cum se cuvine, pentru perioada care va ţine până pe 30 aprilie, în care toate alimentele de origine animală nu ar trebui să facă parte din meniul zilnic.
Dacă sunteţi în pana de idei în ceea ce priveşte meniul din perioada următoare, nu trebuie să vă îngrijoraţi, fiindcă noi v-am pregătit o serie de reţete de post, care nu ar trebui să lipsească de pe lista celor care se ţin departe de preparatele de origine animală, pe durata Postului Mare.
1. Ardei umpluţi de post
Ingrediente
6-7 ardei graşi
1 cutie ciuperci întregi sau bucăţi
o jumatate trei sferturi de cană de orez
1 ceapă medie
câteva linguri de ulei de măsline
sare şi piper după gust
12 roşii
verdeaţă proaspătă (pătrunjel, mărar) şi cimbru uscat
Mod de preparare
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o tigaie adanca sau cratita se pune uleiul de masline, iar cand acesta se infierbanta se adauga ceapa. Cand s-a calit cat sa devina transparenta se adauga o cana de apa si apoi orezul. Se spala ardeii, iar in capatul unde se afla coada se face un orificiu pe unde se scot semintele si nervurile din interior. Se spala ciupercile si se toaca marunt, impreuna cu verdeata. Se adauga si ele in cratita cu orezul si se presara deasupra putin cimbru, sare si piper.
Poti adauga si putina pasta de tomate sau o rosie tocata marunt. Se lasa sa dea cateva clocote, se amesteca bine si se ia apoi cratita de pe foc. Se lasa amestecul sa se raceasca putin si apoi se umplu ardeii cu el. Fiecarui ardei I se pune capac bucati de rosii.
Se asaza in picioare intr-o cratita destul de larga si de inalta incat sa incapa toti ardeii pe care i-am umplut.
Pe langa marginea cratitei se pune apa amestecata cu restul de pasta de tomate sau rosii, astfel incat sa aproape acopere ardeii. cratita se pune la fiert la foc mic aproximativ 45 de minute, pana cand ciupercile, ardeii si orezul sunt bine fierte.
2. Chifteluţe din dovlecei
Ingrediente
3 dovlecei
2 legături ceapă verde
2 legături usturoi verde
pătrunjel
mărar
condimente chifteluţe
sare
făina
ulei
10 felii pâine
Mod de preparare
Chiftelutele din dovlecel este o mancare de post delicioasa si sanatoasa ce poate fi servit ca si aperitiv. Se curata dovleceii, se dau prin razatoare, se lasa putin la scurs (ei lasa apa), dupa care se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, se mesteca bine ,se mai adauga verdeata si condimentele , painea putin muiata, condimentele, sare dupa gust si la final se asauga faina cat au nevoie, se fac chiftelute de marime medie, se pun la projit in ulei incins, se pot servi ca atare sau cu sos de legume , gogosari in bulion sau dupa cum doreste fiecare.
3. Ciorbă de fasole verde cu leuştean
Ingrediente
un litru de supă
o ceapă mică
200 gr fasole verde
3 linguri zarzavat pentru iarnă
1 lingură de leuştean
sare şi piper
Mod de preparare
Curatam ceapa si o taiem in cubulete. Taiem fasolea in bucati de 2 cm. Calim ceapa in putin ulei, adaugam fasolea verde, zarzavatul si supa. Lasam sa fiarba cam 10 minute. Intr-un bol punem smantana si adaugam putina supa. Amestecam,apoi punem in oala. Mai lasam sa fiarba la foc mic 5 minute. Adaugam leusteanul, sarea si piperul, dupa gust.
4. Fasole verde cu usturoi
Ingrediente
1 borcan de fasole verde
o ceapă rosie(galbena)
puţin ulei
3 căţei de usturoi galben,
1 ardei roşu
2 linguri pastă de tomate amestecată cu o lingură de făină
patrunjel
sare şi piper
Mod de preparare
Ceapa se curata,se spala,se taie marunt si se caleste in putin ulei cu sare pana se inmoaie. La fel se procedeaza si cu ardeii,care se pun peste ceapa. Se picura putina apa ca sa nu se arda. Dupa ce s-au inmuiat legumele,se pune fasolea verde,scursa de apa din borcan si se completeaza cu apa calda cat sa acopere fasolea. Se lasa la fiert 5 minute cat sa se imbine aromele,apoi se pune pasta de tomate amestecata cu o lingura de faina. Usturoiul se taie marunt si se adauga in fasole. Frunzele de patrunjel se taie si ele marunt,se pun in fasole. Se completeaza cu sare si piper si se mai lasa 2-3 minute pe foc.
5. Legume gratinate
Ingrediente
4 cartofi
1 dovlecel
1 ardei
o ceapa alba
200 gr ciuperci
2 catei usturoi
20 ml ulei de masline
100 ml apa
2 lingura patrunjel
1 lingură condiment pentru legume
1 linguriţă sare
1 vârf piper negru
Mod de preparare
Legumele gratinate este o mancare de post delicios si foarte sanatos. Pentru inceput am curatat legumele si le-am spalat. Am feliat cartofii si dovlecelul, am taiat ceapa rondele si ardeiul in fasii, am feliat ciupercile iar usturoiul l-am tocat marunt. Am amestecat toate legumele si am adaugat uleiul, patrunjelul, sarea si piperul dupa gust. Intre timp am pornit cuptorul si am pregatit vasul in care am copt legumele. Am uns vasul cu putin ulei si am pus legumele in el adaugand si putina apa calda (se poate folosi si supa de legume). Am pus tava la cuptor pentru o ora. Legumele gratinate se pot consuma calde sau reci.
6. Mâncare de ciuperci cu legume
Ingrediente
1 kg ciuperci
2 cepe
4 roşii
2 linguri ulei
1 linguriţă faina
sare
verdeaţă tocată
Mod de preparare
Pentru mancarea de ciuperci cu legume se curata ciupercile si se taie bucati. Se taie ceapa felii si se prajeste usor cu o lingura de ulei. Se pun ciupercile si se tin pana scade toata apa din ele. Se adauga faina, cateva rosii fara coaja si seminte, sare si putina verdeata tocata. Tocanita de ciuperci se lasa sa fiarba acoperit pana ce mancarea este potrivit de scazuta. Se poate pregati la fel cu ulei, servindu-se rece. Mancarea de ciuperci se serveste fierbinte.
7. Mazăre de post
Ingrediente
(Pentru 4 porţii)
1 kg mazare de conservă sau măzare proaspătă, curăţată
jumatăte de ceaşca de ulei (50 ml)
2 cepe mici
1 morcov mare
jumatate de ceaşca de suc de roşii (50 ml)
1 legătură de mărar
sare, piper şi busuioc după gust
1 vârf de cuţit de bicarbonat
Mod de preparare
Ceapa si morcovul se curata si se spala bine. Ceapa o taiem marunt. Morcovul se taie rondele. Intr-o cratita turnam uleiul si punem la foc mediu. Cand se incinge, punem ceapa si morcovul si le calim 2-3 minute. Apoi adaugam o ceasca de apa si lasam sa se inabuse 4-5 minute, pentru a se inmuia morcovul, altfel el va ramane mai tare. Invartim din cand in cand.
Adaugam in cratita mazarea din conserva. Completam cu putina apa, daca este nevoie, pana aproape se acopera mazarea. Apoi adaugam bicarbonatul, care se pune pentru ca mazarea sa isi pastreze culoarea verde.
Dupa ce legumele au fiert (cam 10-15 minute la foc mediu), se adauga sucul de rosii si se mai da un clocot scurt. Se condimenteaza cu busuioc, sare si piper si se amesteca bine. Se ia de pe foc si se adauga mararul taiat marunt. Amestecam pentru omogenizare.
8. Orez cu legume
Ingrediente
o cană de orez
un morcov
un păstârnac
o ceapă roşie
o felie de ţelină
un ardei gras
sare
piper
puţin ulei pentru prăjit şi frunze de pătrunjel (opţional)
Mod de preparare
Orezul cu diverse legume este o mancare de post delicioasa si foarte sanatoasa. Am pus orezul la fiert cu 2 cani de apa si cu sare. Am fiert legumele intregi si apoi le-am taiat cubulete mici, iar ardeiul gras si ceapa le-am calit in putin ulei. Am amestecat orezul cu toate legumele, am condimentat dupa gust si am presarat patrunjel deasupra.
9. Sarmale de post
Ingrediente
(Pentru 10 porţii)
3 cepe
1 lingură mălai
2 linguri pastă de tomate
o varză murată
condimente pentru sarmale
1 morcov
10 g piper măcinat
500 g ghebe
300 g orez
10 g tarhon
100 ml ulei
sare după gust
Mod de preparare
Se spala orezul si se pune cateva minute la undit cu apa cat cuprinde,apoi dam prin masina de carne buretii,ceapa si morcovul si le adaugam peste orez,adaugam uleiul, condimente de sarmale,sare dupa gust, pasta de tomate, malaiul, piperul si tarhonul si omogenizam bine compozitia. Pregatim varza murata,este bine ca varza sa fie dezacrita cu cateva zile inainte de a face sarmalute, asa frunzele se vor fragezi si se vor rula mai usor. Nu am undit ceapa de aceasta data si gustul este deosebit, asa ca sunt delicioase si pentru cei care nu au voie de prajeala si am facut mamaliguta.
10. Spagetti cu ciuperci
Ingrediente
250 gr spaghetti
10-15 ciupercuţe
2 cepe
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1/2 ardei gras
1 linguriţă de sare
1/2 linguriţă de piper
70 ml ulei
100 ml bulion
200 ml apă
Mod de preparare
Spagetti cu ciuperci in sos este o mancare de post cu paste delicioasa si consistenta. Pastele (spaghetti) se fierb în apă cu sare conform indicaţiilor de pe ambalaj. Ciupercile se spală, se taie în 2 si apoi in bucăţi de aprox.3 mm lăţime, ceapa curăţată se taie solzişori, morcovul şi pătrunjelul se curăţă şi se dau pe răzătoare, ardeiul se taie fâşii sau cubuleţe.
Se pune uleiul într-o cratiţă se adaugă ceapa şi se lasă până se înmoaie apoi, se adaugă ciupercile, morcovul, pătrunjelul, ardeiul şi sarea se acoperă cu un capac până se înmoaie ciupercile apoi se toarnă peste ele 200 ml de apă, lăsăm să fiarbă aprox. 15 minute apoi se adaugă bulionul şi piperul, se mai lasă pe foc mic 5-10 minute apoi se adaugă frunzele de patrunjel tăiate mărunt şi se opreşte focul, ciupercile cu sos sunt gata. Peste pastele scurse de apă se aşează ciupercile în sos şi se servesc calde.