Ti se pare ca semeni foarte mult cu mama ta? Vrei, nu vrei, de la ea nu mostenesti doar frumusetea fizica, ci si predispozitia spre anumite boli. Dar, in ciuda acestei neplaceri, ai si motive de bucurie. Stiind suferintele mamei, ai posibilitatea sa te protejezi din timp. Trebuie doar sa stii ce afectiuni ti-ar putea transmite fiinta care te-a adus pe lume si cum sa le tii la distanta.
Migrenele
Cel putin 70% dintre femei mostenesc de la mame durerile puternice de cap. Oamenii de stiinta de la Universitatea New York au descoperit, recent, ca mutatiile genei Tresk declanseaza migrenele. Neplacutele dureri de cap sunt accentuate daca te expui la zgomot, mirosuri puternice, fumezi, consumi multa cafea sau bauturi alcoolice, care actioneaza asupra centrilor nervosi. Cefaleea poate dura intre 4 si 72 de ore, timp in care poti ajunge in imposibilitatea de a-ti desfasura activitatile cotidiene. Pe langa durerea intensa, poti sa ai senzatia de greata, stari de voma, sensibilitate la lumina, zgomot si chiar la anumite mirosuri.Pont: „Ereditare fiind, migrenele pot fi prevenite prin pozitivitate, mai putine ore petrecute in fata televizorului si folosirea telefonului mobil cat mai rar, din cauza radiatiilor pe care le emite aparatul. Consuma cat mai putina carne. Acum, cand suntem in Postul Craciunului, e bine sa se tina postul pentru detoxifiere. De asemenea, trebuie sa eviti stresul, oboseala si sa faci aromaterapie, pentru relaxare psihica. E bine sa faci intotdeauna ceea ce te face sa te simti bine”, recomanda dr. Irinel Podar, medic generalist.
Maladia Alzheimer
Daca mama ta este afectata de maladia Alzheimer, prezinti un risc cu 50% mai mare de a te confrunta cu aceasta boala decat alte femei. Maladia reduce ireversibil memoria, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.Pont: „Odihneste-te suficient, dormi cel putin opt ore pe noapte, evita stresul pe cat posibil si citeste mult. Invata mereu cate ceva ca sa-ti tii mintea sanatoasa. Bea apa ca sa se oxigeneze bine creierul, masoara-ti tensiunea cel putin de doua ori pe an sau chiar mai frecvent si mergi la medic pentru controalele de rutina”, adauga specialistul.
Cancerul de san si cancerul de col uterin
Aproximativ 3% dintre femei mostenesc cancerul la san si circa 10% cel de col uterin. „Femeile care poarta genele BRCA1 sau BRCA2 pot mosteni cancerul. Cele mai multe dintre ele fac cancer la san la o varsta frageda”, atentioneaza dr. Elizabeth Rapley, specialist in genetica in cadrul Institutului pentru Studiul Cancerului. Pont: Evita aparitia acestor boli crunte mergand la medic anual si solicitand investigatiile de rigoare, mamografia si testul Babes-Papanicolau. Cere-i specialistului informatii despre aceste tipuri de cancere si despre vaccinul anti-HPV (Human Papilloma Virus, responsabil de aparitia cancerului de col). Palpeaza-ti sanii o data pe luna, pentru depistarea eventualilor noduli, si solicita medicul cand ti se pare ca nu e in regula ceva. Si nu uita! Daca ai predispozitie spre o anumita afectiune nu inseamna ca neaparat o vei dezvolta. Schimba-ti stilul de viata si-ti poti mentine sanatatea la cote maxime.
Obezitatea
Si gena obezitatii o mostenesti din familie. Cea mai ampla cercetare realizata de britanici demonstreaza ca gena FTO transmisa de la mama predispune la cresterea exagerata in greutate. Statisticile arata ca peste 40% dintre fetele nascute de femei supraponderale se ingrasa.Pont: „Organismul nostru este atat de destept incat stie singur sa se controleze. Ca sa nu devii supraponderala sau obeza, in primul rand trebuie sa ai un stil alimentar sanatos. Sa mananci putin si des. E musai sa ai cinci mese pe zi, fructele sa le consumi la o ora dupa mesele principale si sa mananci alimente fara E-uri si cate putin. Exclude mesele imbelsugate si combina alimentele in mod corespunzator. De exemplu, nu consuma cartofi cu paine. Si nu neglija miscarea fizica. Urca scarile, inoata, mergi pe jos, fa gimnastica la sala sau alearga o ora pe zi”, explica dr. Podar.