In 1912, un croitor francez s-a izbit de asfalt si a murit pe loc dupa ce a sarit de pe Turnul Eiffel. A vrut sa-si testeze inventia, parasuta-palton, si era convins ca va avea succes. Curajul lui Franz Reichelt i-a inspirat, in timp, pe multi, iar saltul lui a ajuns un sport extrem care castiga din ce in ce mai multi adepti. Se numeste base-jumping si face furori in toata lumea. Cand sar in cuplu, senzatiile tari sunt de doua ori mai intense, iar unii au ajuns sa le compare chiar cu un orgasm.
Amatorii de senzatii tari nu stau prea mult pe ganduri. Isi iau parasuta-n spate si urca pe cele mai inalte turnuri, cladiri, poduri sau stanci din lume. Exista deja sute de cladiri in lume care permit accesul bizarilor sportivi si, asemenea pescuitului sau vanatorii, exista sezoane cand aceste salturi spectaculoase sunt permise.
La Berlin, de pilda, proprietarul hotelului Park Inn a avut ideea sa deschida sezonul de sarituri cu manechine care au pozat in „Playboy”. Fetele n-au stat prea mult pe ganduri si au sarit in gol, de pe cladirea inalta de 125 de metri. Daca pentru ele a fost o experienta singulara, pentru unii, base-jumping este ca un drog. „Dependentii” vaneaza prin lume cladiri-gigant si sar de pe ele ca sa-si satisfaca nevoia de adrenalina.
Base-jumping este si un sport de echipa. La Kuala Lumpur, anul trecut, 125 de sportivi s-au intalnit pentru a se arunca de pe un turn de 421 de metri inaltime, iar competitia are loc anual.
Cuplurile au parte de adrenalina „la patrat”. Asa sustine australianul Tim McDonald, care a efectuat mai multe salturi cu partenera sa, suedeza Wioletta Roslah. Imbratisati, cei doi sar de pe diverse cladiri din lume. Concluzia e clara: „Base-jumping e ca un orgasm. Poate ultimul”, spune Tim, cu o tenta de umor negru. El se refera la zecile de temerari care si-au pierdut viata de-a lungul timpului incercand sa zboare.
Datorita spectaculozitatii, base-jumping este si un mod ideal de a protesta, pentru ca ofera multa vizibilitate. In 2003, britanicul Gary Connery, un cunoscut cascador si pilot de elicopter, a lasat cu gurile cascate sute de oameni la Londra, cand s-a aruncat de pe Columna lui Nelson (56 de metri), din Piata Trafalgar, pentru a-l sprijini pe Dalai Lama, liderul exilat al Tibetului.
Un hobby mortal
Cel putin 147 de curajosi si-au pierdut viata in ultimii ani sarind de pe cladiri sau stanci. Base jumping este considerat cea mai periculoasa aventura din lume si asta pentru ca in 2002, unul din 60 de sportivi a murit. Potrivit unui alt studiu, rata mortalitatii a fost de unu la 2.317 in perioada 1995 – 2005.Una dintre cele mai sonore tragedii este moartea, in septembrie 2010, a lui Kylie Tandy Mundy, care a sarit de pe turnul Kuala Lumpur, in Capitala Malaeziei. Parasuta i s-a incurcat in camera video montata pe casca si tanara s-a izbit cu putere de asfalt, impact ce i-a fost fatal.