Tii post? E obligatoriu sa stii asta! Ce se intampla cu organismul tau in perioada in care te abtii de la „pacatele”… culinare
Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru post de peste an, conform randuielilor Bisericii Ortodoxe. Acesta se intinde pe durata a 48 de zile, perioada in care crestinii au voie doar de doua ori sa manance peste: de Buna Vestire si de Florii.
Sunt multi cei care aleg sa posteasca cel putin o saptamana din cele sapte alocate acestui post, insa nu toti stiu cum sa se alimenteze corect in acest interval. Cel mai indicat ar fi ca toti sa obtinem o parere avizata pentru a sti ce produse sa alegem si cum sa ne hranim astfel incat organismul sa nu aiba carente si, mai ales, sa poata beneficia de pe urma acestei perioade in care ne abtinem de la carne si lactate.
„E important sa tinem post, indiferent ce credinta avem! Prin post ne putem detoxifia organismul, astfel ca este de indicat sa existe minimum o perioada pe an cand renuntam la produsele de provenienta animala”, a explicat consilierul in nutritie si wellness Florentina Gionea.
Este bine ca persoanele care tin post sa acorde o importanta deosebita celor trei mese principale de peste zi, dupa cum recomanda specialistii. Cu totii avem job-uri stresante care ne lasa din ce in ce mai putin timp pentru o alimentatie corecta, insa cei care tin post trebuie sa isi puna ordine in obiceiurile alimentare.
„E un proces de detoxifiere la nivel mult mai inalt, daca persoanele stiu cum sa manance. Trebuie sa ne axam in principal pe fructe si legume, iar la fiecare masa este foarte important sa avem o salata”, a mai precizat nutritionistul.
____
CITESTE SI:
Ce trebuie sa faci in fiecare zi pentru a avea o viata sanatoasa!
______
Atentie la produsele pe care le consumati!
Cei care isi propun sa nu se lase prada ispitelor culinare pe toata durata celor 48 de zile trebuie sa stie ca depind de calitatea produselor pe care le consuma. Medicii nu recomanda produsele procesate precum margarina, produsele din soia sau diverse alte alimente care inlocuiesc proteina animala. De asemenea, trebuie sa avem mare grija la dulciurile procesate, care contin mai mult uleiuri arse si zahar – pe scurt, nimic din ce ar trebui sa consume acum organismul.
„Exista si produse care pot inlocui cu succes proteina animala. De exemplu, branza tofu contine proteina completa si poate fi consumata cu incredere in aceasta perioada, insa cu moderatie. De asemenea, putem alege si alimente precum ciupercile, fasolea si painea, insa la aceasta din urma trebuie sa avem grija sa contina tarate si fibre in principal”, ne-a sfatuit Florentina Gionea.
In timpul celor trei mese principale, pe care trebuie sa le respectam cu sfintenie, este absolut necesar sa avem inclusa macar o salata de cruditati. E bine sa punem accent pe produsele neprocesate termic, acestea pot contine uleiuri arse sau pot fi mai sarace in vitamine decat alimentele in stare cruda.
Sucurile de legume si fructe proaspete sunt de asemenea punctul de rezistenta al gustarilor dintre mese. Trebuie sa avem minimum doua astfel de gustari pe zi, servite intre orele 10 si 11 dimineata, in functie de ora la care luam micul dejun, si cea de-a doua, in jurul orei 16.
Truc pentru masa de Paste
Pentru ca trecerea de la post la masa imbelsugata de Paste sa nu ne trimita direct la spital, medicul recomanda sa mancam portii mai mici la intervale mai reduse ca timp, adica maximum 250-300 de grame de hrana, undeva la 2-3 ore.
Pentru a avea o digestie usoara si a combate aportul de grasimi de la aceste mese, Florentina Gionea are si un sfat pretios. „Recomand ca dimineata, pe stomacul gol, sa se bea in jur de 500 ml de apa plata cu zeama de la o lamaie, atat cat putem sa suportam noi gustul. Aceasta va curata grasimea si va ajuta digestia!”, a explicat consilierul in nutritie si welness.
Raluca Ogaru