The Guardian: „Sparanghelul din Germania a bătut pandemia. Recoletele mai importante decât sănătatea. Românii, obligați să se întoarcă la muncă în condiții inumane”

De: T.S
Publicat: 17/04/2020 | 17:26

O analiză The Guardian despre a situației culegătorilor de sparanghel români care au plecat în Germania în urma unui acord între Guvernul de la Berlin și cel de la București, în ciuda pandemiei de coronavirus, scoate la iveală problema unei inegalități sociale între țările estice și vestice ale aceleiași Uniuni Europene.

Pentru că Germania ține enorm la cultura de sparanghel, dar are nevoie de lucrători sezonieri, a cerut țărilor din Europa de Est, înclusiv României, să facă excepții de la regulile stării de urgență și să îi lase pe cetățeni să participe la munca de recoltare.

Astfel, Costi Rogozanu, jurnalist şi Daniela Gabor, profesor de economie la UWE Bristol, sunt autorii articolului care aduce o problemă care a devenit vizibilă o dată cu instaurarea crizei provocate virusul ucigaș.

„De ce migrația a milioane de oameni care intră și ies din carantină, pentru a desfășura o muncă esențială, dar subevaluată, nu o problemă europeană?”, se întreabă autorii articolului cu titlul, de asemenea interogativ „Sunt mai importante recoltele din Vestul Europei decât sănătatea muncitorilor din Est?

Sparanghelul alb este delicatesa lunii aprilie în nord-vestul Europei. În Germania, sparanghelul este considerat aurul alb și se organizează în fiecare an festivaluri pentru a-l celebra.

Totuși, Germania are nevoie de 300.000 de muncitori sezonieri pentru a reuși să strângă întreaga cultură de sparanghel. În ultimii 10 ani cei mai mulți muncitori au venit din satele României, unde migrația sezonieră este una dintre cele mai importante surse de venit”, este contextul economic prezentat de autorii articolului.

Cum a fost salvată cultura de sparanghel

Publicația britanică vorbește și modul în care, Guvernul german a reușit să-și salveze cultura de sparanghel cerând țărilor estice să trimită lucrători sezonieri:

„În această primăvară, cultura de sparnaghel se lovește de o mare problemă: izolarea României în contextul stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus. Poliția și armata patrulează pe străzi și amendează pe oricine nu are la el o declarație pe propria răspundere, sau o adeverință de la angajatori, sau medici. Se pare că aceste măsuri au protejat sistemul de sănătate românesc de un tsunami de cazuri de infectare.

În ciuda numărului mare de muncitori migranţi români care se întorc din Spania şi Italia, exact din țările cele mai afectate de coronavirus din sudul Europei, procentul infecţiei cu noul coronavirus şi cel al mortalităţii în România sunt, în mare mare parte, ţinute sub control.

Până când, au fost lansate cererile lanțului de aprovizionare cu sparanghel. Presat de lobby-urile germane pentru agricultură, Guvernul de la Berlin a cerut guvernului de la București să acorde o derogare de la izolarea naţională şi să asigure transporturi aeriene cu lucrători sezonieri”.

Guvernul a aprobat acordul

Guvernul român a fost de acord, recunoscând că nu are un sistem de asistență de venit pentru acest grup de lucrători, care sunt de obicei invizibili pentru mass-media, exceptând momentul în care sunt un obiect al disprețului lansat de clasa superioară.

Așadar, sparanghelul a bătut pandemia, deși Germania a interzis anterior muncitorii străini, iar starea de urgență din România urma să fie prelungită cu încă o lună.