„The Art of Banksy”. Banksy, celebrul ”artist graffiti”, expoziție de senzație în Arcul de Triumf
Un proiect îndrăzneț al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic București aduce în fața celor pasionați de grafitti lucrările senzaționale semnate, sub pseudonimul Banksy, de un artist englez care combină arta urbană satirică, epigramele subversive, umorul negru și graffiti create după un șablon distinctiv.
Expoziția „The Art of Banksy” include peste 50 de tablouri, picturi, obiecte 3D și clipuri video ale lui Banksy, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti graffiti ai lumii. Expoziția este deschisă publicului în perioada 30 iulie-27 octombrie, la Arcul de Triumf din Bucureşti. Cei pasionați de această extraordinară abordare artistică a lumii contemporane vor putea admira lucrări de referință ale autorului, printre care pot fi menționate – „Laugh Now”, „Girl with Balloon”, „Pulp Fiction”, „Flower Thrower”, „Monkey Queen”, „Flag Wall” sau „Soup Can”. Expoziția este deschisă zilnic, între orele 12:00 și 22:00.
Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 35 de lei – în timpul săptămânii – şi 40 de lei în weekend, iar elevii, studenţii şi pensionarii vor plăti 20 de lei – de luni până vineri – şi 30 de lei sâmbătă şi duminică.
Adorat de milioane de persoane pentru adevărul provocator din mesajele sale, pus la zid de critici pentru exact același lucru, Banksy, cel mai cunoscut artist graffiti din lume, a devenit, potrivit revistei Times, unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă, cu toate că este, încă, un personaj anonim
Cine este Banksy?
Potrivit autorului și designerului grafic Manco Tristan și Home Sweet Home, Banksy, „s-a născut în 1974 și a crescut în Bristol, Anglia. Fiul unui tehnician fotocopiator, el a fost instruit ca măcelar, dar s-a implicat în graffiti în timpul marelui boom al aerosolului din Bristol al anilor 1980”.
Banksy este un autor care a dorit și dorește, cu tot dinadinsul, să își păstreze anonimatul. Și a reușit în demersul său încă de la începutul anilor `90. Se spune despre el că ar fi ar fi Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack, însă nimic nu este sigur sin acest punct de vedere. Banksy a devenit cunoscut pentru graffiti-urile amplasate în diverse oraşe ale lumii. Ise cunoaște originea (orașul Bristol) și, firește, naționalitatea (britanică). Mai mult, pagina sa de Instagram are peste 5 milioane de abonați.
Arta stradală a lui Banksy poate fi interpretată ca o modalitate de protest. În anul 2018, controversatul și apreciatul artist a făcut un gest extrem. A premeditat distrugerea unei lucrări personale celebre – „Girl with Balloon”. Lucrarea prezintă o fetiță care lasă să zboare un balon roșu de forma unei inimic. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca lucrarea – adjudecată, la licitație din Londra, pentru un milion de euro – să se… autodistrugă parțial.
Lucrările artistului sunt ”vânate” pe piața de artă mondială, iar prețurile la care se vând aceste lucrări de street-art sunt exorbitante.
Oana Zaharia: ”Expoziţia în sine este un curent în întreaga lume”
Oana Zaharia – director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic – a declarat că expoziţia „The Art of Banksy” reprezintă „un proiect îndrăzneţ” care combină arta modernă cu clasicul Arcului de Triumf.
„Ideea este să aducem să viziteze acest monument cât mai mulţi tineri. Expoziţia în sine este un curent în întreaga lume la acest moment cu acest autor necunoscut, Bansky. Aceasta transmite un mesaj într-un mod foarte frumos şi îl transmite către tineri, pentru că ei sunt cei care se uită mai mult după grafitti”, a declarat Oana Zaharia pentru Agerpres.