Testamentul și moștenirea lăsate de ÎPS Pimen: ”Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc”
În luna noiembrie a anului trecut, ÎPS Pimen a acordat un interviu pentru publicația Monitorul de Suceava. Este, practic, un testament emoționant și o moștenire spirituală covârșitoare. ÎPS Pimen a vorbit, în timpul interviului, despre toate pregătirile făcute chiar de el pentru propria înmormântare.
Dar nu numai atât. ÎPS Pimen a vorbit și despre Bucovina, despre locurile încărcate de frumusețe și istorie, dar – mai ales – despre oamenii credincioși și înțelepți pe care i-a cunoscut de-a lungul vieții.
ÎPS Pimen a murit în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 90 de ani, la Institutul Matei Balș din Capitală. Preotul vorbea, fără teamă, despre momentul în care va părăsi această lume și a făcut pregătirile de înmormântare din timp, așa cum este obiceiul locului. La România TV, Victor Ciutacu a spus că ÎPS Pimen, după tot ceea ce a făcut în viața sa – și după ce a donat 200.000 de euro pentru spitalele din Bucovina -, a fost acuzat că a beneficiat de un transport de urgență, cu elicopterul, la București, după ce s-a infectat cu COVID-19. ”S-a dus, Dumnezeu să îl odihnească. Jigodiilor, vă simțiți mai bine acum? Ați scăpat de el. Dumnezeu să îl odihnească”, a mai spus Victor Ciutacu.
“Să fiu înmormântat în Bucovina. Pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței. Și am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest lor de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc”, spunea ÎPS Pimen în interviul acordat pentru monitorulsv.ro. (CITEȘTE ȘI: A MURIT ÎPS PIMEN, ARHIEPISCOPUL SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR)
ÎPS Pimen: ”Sicriul mi l-am pregătit. M-am așezat în el, am văzut că încap”
ÎPS Pimen a dezvăluit, în interviul de la sfârșitul anului trecut, că își pregătise deja sicriul și, mai mult, se și așezase în el pentru a vedea… dacă încape. De fapt, spunea părintele, toate cele necesare pentru înmormântarea sa și trecerea la cele veșnice erau încă de atunci pregătite.
Și-a dorit ca în momentele în care sicriul cu trupul său va fi depus în mormânt să se audă în surdină ”Marșul funebru” al lui Chopin, ”Balada” lui Ciprian Porumbescu și ”ceva” din ”Rapsodia” lui George Enescu. Dar ÎPS Pimen a mai specificat și că se va auzi sunetul unui bucium, ”pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre…”
“Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, «Marșul funebru», de Chopin, «Balada» lui Ciprian Porumbescu, ceva din «Rapsodia» lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”, mai spunea ÎnaltPreasfinția Sa Pimen, potrivit aceleiași surse. (VEZI ȘI AICI: ULTIMA DORINȚĂ A ÎPS PIMEN. ȘI-A PREGĂTIT SICRIUL ȘI…)