Este timpul să ne exersăm puțin mintea. Așa că pentru astăzi propunem un test de logică. Deși la prima vedere testul pare unul simplu este nevoie de ceva mai multă atenție și puțină inspirație pentru rezolvarea lui. O să ne testăm abilitățile cu un exercițiu pe care nu mulți îl pot desluși, cel puțin nu din prima. Statisticile arată că doar cei mai înzestrați pot găsi rezolvarea într-un timp relativ scurt.
Așa cum spuneam, testul de astăzi are o dificultate ridicată și necesită ceva mai multă atenție și concentrare. În general, testele de inteligență sau logică sunt utilizate adesea de psihologi sau specialiști pentru a vedea care este nivelul IQ al unui individ. Iar cei care vor reuși să deslușească testul de mai jos sunt felicitați și catalogați drept genii. Problema nu este una ușoară, așa că nu mulți vor trece testul.
(CITEȘTE ȘI: TEST DE INTELIGENȚĂ | CALCULAȚI 1-2(3-4). ATENȚIE LA DETALII!)
Testul de astăzi pare la prima vedere simplu. Se supune atenției o înșiruire de ceasuri, fiecare dintre ele arată o oră diferită, însă ordinea lor și timpul indicat nu sunt aleatorii. Între toate ceasurile există o legătură, iar ora afișată este una foarte importantă, ce respectă o regulă. Ce trebuie să faci este să îți dai seama care este regula și implicit ce oră ar trebui să indice al cincilea ceas din șir.
Rezolvare: Cei care au reușit să găsească răspunsul corect sunt felicitați și aplaudați. Iar dacă au reușit asta într-un timp relativ scurt sunt catalogați drept genii. Iar pentru cei care încă mai caută răspunsul corect, oferim rezolvarea în rândurile de mai jos.
La o privire mai atentă observăm că primul ceas indică ora 11:15, al doilea ora 10:05, al treilea ora 9:45, iar al patrulea ora 7:15. Pentru a rezolva problema, trebuie să ne „întoarcem în timp”. Mai întâi, ne întoarcem în timp o oră și 10 minute. Astfel, de la 11:15 (cât indică primul ceas), ajungem la 10:05 (ceasul 2). Apoi, ne întoarcem în timp o oră și 20 de minute (și obținem ora arătată de ceasul 3) și, după, o oră și 30 de minute și ajungem la 7:15, ora indicată de ceasul 4.
Așadar, ca să ajungem la ora indicată de ceasul 5, urmând principiul inducției indicat anterior, ne vom „întoarce în timp” o oră și 40 de minute. Astfel, vom ajunge la ora 5:35, adică răspunsul corect pentru ceasul numărul 5.
(VEZI ȘI: TEST DE INTELIGENȚĂ | EȘTI UN SUPER-GENIU? CE CIFRĂ URMEAZĂ ÎN SERIA: 2,3,4,1,3,4,?)
IQ-ul reprezintă măsura inteligenței umane și se poate stabili pentru fiecare persoană prin rezolvarea unor teste, prin rezolvarea de puzzle-uri, completarea unor serii de imagini și numere sau identificarea unui patern, într-un ansamblu de numere sau imagini. În funcție de răspunsurile oferite, oamenii sunt împărțiți în mai multe categorii: