Cele mai mari pagube la nivel mondial generat de terorism s-au inregistrat in anul 2014, arata Institutul pentru Economie si Pace.
O situatie similara s-a inregistrat in anul 2001, dupa atacurile de la World trade Center. Iar datele pentru anul 2015 nu sunt inca disponibile!
Terorismul a provocat anul trecut pagube de 53 de miliarde de dolari si pierderi insemnate de vieti omenesti. Ultima oara cand factura a fost atat de mare a fost in 2001, anul atacurilor de la World Trade Center. Masacrul din Paris de vineri seara, tragedia aviatica din Egipt si celelalte atentate organizate de Statul Islamic si alte grupari, ar putea creste costurile terorismului.
Anul trecut, teorismul a provocat cele mai mari pagube inregistrate in istoria recenta, aproape 53 de miliarde de dolari, arata calculele Institutului pentru Economie si Pace, citat de Digi 24.
Ca o comparatie, in 2001, anul atentatelor Al-Qaeda din Statele Unite, pagubele au fost mai mici, 51 de miliarde de dolari, iar doi ani mai tarziu, in 2003, au fost de doar cinci miliarde de dolari. Recordul inregistrat anul trecut coincide cu asaltul fulgerator in Siria si Irak al gruparii Statul Islamic.
In estimarile sale, Institutul pentru Economie si Pace ia in calcul atat pagubele materiale provocate de bombele detonate de teroristi, cat si cheltuielile medicale cu tratarea ranitilor. in schimb, cheltuielile suplimentare cu securitatea nu sunt luate in considerare, ceea ce inseamna ca impactul economic al terorismului este in realitate chiar si mai mare.
ISIS a extins atacurile in 2015
Abia in 2016 va fi facuta publica si estimarea pe 2015, un an negru in care Statul Islamic si-a extins atacurile in afara fronturilor din Siria si Irak.
Atentatele de vineri din Paris au venit la doar zece luni de la atacurile care au avut tot in capitala Frantei asupra revistei Charlie Hebdo. Iar astazi, Vladimir Putin a confirmat oficial ca tragedia aviatica din Egipt a fost un atentat.
„Nu este pentru prima oara cand suntem victimele unor atacuri teroriste fara motiv, interne sau externe, precum explozia din statia de tren Volgograd, din 2013. Nu am uitat pe nimeni si nimic”, a spus Vladimir Putin, presedintele Rusiei.
224 de persoane si-au pierdut viata in atentatul de pe 31 octombrie care a doborat avionul companiei aeriene rusesti Metrojet in timp ce zbura deasupra peninsulei egiptene Sinai.
Un bilant total al atacurilor de anul acesta inca nu a fost realizat. Anul trecut, a fost urias. Aproape 35.000 de persoane si-au pierdut vietile in atentate, de cinci ori mai multe decat in 2001 si de zece ori mai multe decat in 2000.
Statul Islamic a devenit anul trecut gruparea care a ucis cei mai multi oameni. A provocat mai multe victime decat talibanii, arata studiul Institutul pentru Economie si Pace.
(Gabriel Constantinescu)