În spațiul public au apărut informații legate de terifiantul caz al bărbatului care a rămas fără un plămân, din greșeală, la Institutul Marius Nasta din București. Cazul de malpraxis ar putea să blocheze activitatea unității medicale. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Institutul Marius Nasta din București se află la un pas de executarea silită, după ce un pacient a rămas fără un plămân, din greșeală. Este vorba despre o situație care a avut loc în urmă cu nouă ani. Cazul de malpraxis ar putea să blocheze activitatea unității medicale din Capitală. Teodor Mema, pacientul care a rămas fără un plămân, deși ar fi trebuit tratat de TBC, a fost operat de cancer. A obținut daune morale, în instanță, în valoare de 150.000 de euro.
Pacientul a fost efectuat două analize. Prima a fost făcută la Institutul Marius Nasta din București. Acolo, medicii l-au diagnosticat cu cancer. Cea de-a doua analiză a fost efectuată la o unitate medicală privată. Analiza a arătat că are TBC. Chiar și așa, medicii de la spitalul de stat au decis să îl bage pe bărbat în operație. I s-a spus că dacă nu se intervine rapid asupra problemei, pacientul s-ar fi aflat la un pas de moarte.
Pacientul a explicat faptul că a fost băgat în operație, deși n-ar fi trebuit. Suferea de TBC, o boală infecțioasă pentru care avea nevoie de un tratament. După intervenția chirurgicală, bărbatul a fost tratat pentru tuberculoză.
„Domnul Cordoș s-a uitat pe astea două, domnule, nu, nu e cancer și este într-o stare foarte avansată. «Dacă într-o săptămână eu nu intervin, nu mai intervin, că dumneata ești terminat, mori». Vă dați seama ce stare psihică, în ce stadiu psihică am intrat atunci, aș fi dat orice să gata, dar da, că au zis Doamne ferește, hai să scap și m-a internat”, a explicat bărbatul care a rămas fără un plămân.
La momentul acela, medicul care l-a operat pe bărbat era și managerul spitalului. Pacientul a explicat faptul că a fost tratat pentru TBC, pentru că „operația nu m-a vindecat” și că „a fost făcută degeaba”.
„M-au băgat și mi-au tratat TBC-ul pentru că operația nu m-a vindecat, adică eu am rămas în continuare cu TBC. Operația a fost făcută degeaba și bineînțeles doamna doctor de acolo a zis «încercați să plecați din București, undeva, că poluarea… nu trăiți mult»”, a mai spus bărbatul.
La finalul lui 2023, pacientul a obținut daunele morale, în instanță, de 150.000 de euro. Avocatul a precizat că există în curs o executare silită a institutului medical. Nu ar exista fonduri pentru acest tip de cheltuială, a susținut avocatul.
„Suntem în curs de executare silită, dar fără a fi fost indici utilizate sume până la acest moment, conturile institutului, înțeleg că, fiind goale, sau nu au fonduri pentru acest tip de cheltuială. Noi încercăm să obținem un punct de vedere la Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat avocatul Flavia Tutovanu.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, a făcut declarații, conform Digi24: „Va fi afectată capacitatea spitalului de a-și plăti furnizorii pentru medicamente și materiale sanitare și probabil vom intra din nou în zona de de arierate din care tocmai ce am ieșit de două luni. Prevederea banilor în buget se poate face numai în situația în care acești bani există. Bugetul institutului, ca urmare a situației financiare în care s-a aflat în prima parte a anului și a contractului pe care l-am avut cu casa, în care sumele au fost primite lunar și nici acelea în totalitate nu au putut fi plătite”.
Sursă foto: Pixabay