Cercetătorii de la Universitatea Oxford sunt de părere că au descoperi cine sunt persoanele care nu se pot infecta cu noul coronavirus. Teoria contrazice modelul de răspândire al virusului proiectat de experții Imperial College din Londra, care a stat la baza înăspririi măsurilor de prevenție la nivel global.
Concret, măsurile luate de toate statele lumii de izolare a oamenilor la domiciliu ar putea fi greșite, după cum susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford.
Aceștia spun că virusul era prezent în Europa cu câteva luni bune înainte de a fi descoperite primele cazuri oficiale de infectări.
Potrivit cercetătorilor de la Oxford, coronavirusul ar fi îmbolnăvit astfel chiar din luna ianuarie a anului 2020 milioane și milioane de oameni, care însă nu au avut simptome sau au confundat coronavirusul cu o banală răceală.
Acești oameni s-au imunizat și nu se mai pot îmbolnăvi, cel puțin o perioadă de coronavirus. În Marea Britanie, jumătate din populație ar fi luat deja contact cu virusul, susțin experții Oxford.
Sunetra Gupta, medic epidemolog și coordonatorul studiului susține că în continuare decizia Marii Britanii de a carantina țara, chiar în cazul în care teoria elaborata de ea și de colegii săi se dovedește corectă.
Totodată, Gupta nu e de acord cu descoperirile făcute de Imperial College, care au stat la baza înăspririi măsurilor anti-COVID-19. „Sunt surprinsă ca a fost acceptată atât de rapid varianta modelului elaborat de ei”, a spus Gupta.
Dacă rezultatele muncii experților Oxford ar fi valide, asta ar însemna că milioane de oameni au devenit deja imuni în fața COVID-19.
Teoretic, restricțiile sociale ar putea fi ridicate mai repede decât se așteptau politicienii în prima fază. Gupta spune că în acest moment e nevoie de cât mai multe teste pentru anticorpi, care să arate cine a dezvoltat imunitate la virus și cine nu.
Echipa de cercetare coordonata de Gupta lucrează alături de experți de la universitățile din Cambridge și Kent pentru a produce un kit de testare disponibil în masă cât mai curând.