Pentru că autoritățile nu au fonduri, brancardierii, asistentele și medicii de la Maternitatea din Arad au pus mâna, la propriu, pentru a renova o parte din Clinica de Obstetrică-Ginecologie. Lucrările de modernizare au fost finanțate de sponsori: o asociație templieră și câteva companii, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad. Împreună au reușit să schimbe 50 dintre geamurile vechi ale clădirii, care, înainte, erau bătute în cuie ca să rămână închise. Rămân însă obiectele și ustensilele necesare în sălile de operație, unele dintre ele datând de peste 100 de ani. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea unei reușite care demonstrează că, uniți pentru binele comun, oamenii pot învinge orice obstacole. (VEZI ȘI: VIDEO EXCLUSIV. PLĂTEŞTE ŞI 30 DE MII DE EURO PENTRU A PERSONALIZA UN ”MONSTRU”. EL ESTE REGELE TIRURILOR! ARE CELE MAI FRUMOASE CAMIOANE DIN ROMÂNIA)
Medici, brancardieri și asistente au muncind cot la cot cu muncitorii pentru a finaliza cât mai repede lucrările de modernizare. Ferestrele erau inutilizabile înainte de intervenție.
„Așa erau în toată clădirea geamurile și cam două treimi au fost schimbate în urma intervenției sponsorilor. Foarte prost, fiindcă trebuia să punem pătură și le băteam în cuie. Foarte prost, într-o maternitate, în secolul 21…”, spune medicul Gheorghe Furău.
Secția în care s-au schimbat 48 de geamuri și patru uși a fost modernizată în doar două săptămâni, însă cel mai intens s-a lucrat când, în doar 36 de ore, s-a reușit refacerea unui întreg etaj. Când a fost bifat finalul lucrărilor, autoritățile au făcut și o evaluare.
„Lampa asta când o schimbați?”, a întrebat șeful Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
„Lampa asta are 100 de ani”, a răspuns medicul Gheorghe Furău.
„Tocmai de aceea, când o schimbați?”, a insistat Cionca.
„Păi așteptăm banii!”, a replicat medicul.
„Eu țin minte lampa asta de când m-am născut…”, a spus și Elek Ladislau, inițiatorul proiectului de sponsorizare, membru al Asociației Aradensis a Cavalerilor Templieri. (CITEȘTE AICI: ARE LAMBORGHINI ÎN GARAJ, DAR… STRĂBATE 10 MII KM SPRE DEŞERT CU O DACIE VECHE!)
Maternitatea din Arad este spitalul în care au venit pe lume majoritatea covârșitoare a copiilor născuți în județ. Cu toate acestea, autoritățile locale, dar și Ministerul Sănătății și celelalte structuri responsabile nu au găsit, până acum, nicio modalitate prin care să modernizeze această Secție Clinică, în condițiile în care prin geamurile spitalului suflă vântul.
Proiectul de modernizare a fost inițiat și coordonat de cavalerii templieri din Asociația Aradensis.
„Acum doi ani am renovat saloanele de la etajul doi, anul trecut am făcut saloane la infecțioase, pediatrie, iar anul acesta avem din nou un proiect și vrem să terminăm și partea din spate, de aici, de la Matern, să sperăm că reușim și să dăm și un exemplu pentru alții. Asociația noastră este Asociația Aradensis, suntem urmașii Vechilor Templieri, ne implicăm în activități de mecenat și acte de binefacere”, a precizat Elek Ladislau.
Sponsorii au fost sprijiniți în demersul lor de către Consiliul Județean, care nu a putut participa cu o finanțare decât atunci când a găsit o metodă inedită de achiziționare a geamurilor și a ușilor. (VEZI ȘI: LE-A ÎNCHIS ÎNTR-O SERĂ ŞI LE HRĂNEŞTE CU… AM PĂTRUNS ÎN ”MATERNITATEA” DE PLANTE CARNIVORE!)
„Având în vedere că nu mai avem bani pentru investiții, încercăm să folosim puținii bani din excedent alocând prioritar pentru cofinanțarea acelor proiecte care aduc o cofinanțare mare din partea altor actori. Acest gen de acțiune e profitabilă pentru noi pentru că așa câștigăm timp, o licitație ne-ar fi ținut luni de zile, plus că reușim să aducem și alte surse din domeniul privat și ne costă și mai puțin”, a explicat șeful Consiliului Județean Arad.
Medicul care coordonează mereu astfel de proiecte de sponsorizare, doctorul Gheorghe Furău, susține că, pentru a reuși reabilitarea termică a fațadei din spatele clădirii ar mai fi nevoie de încă 20.000 de euro, bani care, cel mai probabil, vor veni tot de la companii și asociații.
„Am reușit să continuăm colaborarea cu Asociația Aradensis și, după o investiție de 20.000 de euro, anul trecut, care a mers pe creșterea calității a patru-cinci saloane, anul acesta am hotărât să investim în creșterea confortului termic și am reușit ca, la aproximativ două treimi din saloanele din acest corp de clădire, să schimbăm geamurile și să igienizăm”, a spus medicul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.
Însă, indiferent de volumul sponsorizărilor și de implicarea angajaților Maternității și a asociațiilor de binefacere, medicii atrag atenția că această Clinică de Obstetrică-Ginecologie din Arad nu mai poate funcționa într-un spațiu de acest gen, fiind nevoie obligatoriu de o nouă Maternitate. (NU RATA, AICI: LEGENDELE URBANE SUSŢIN CĂ… CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI: „NIMENI NU A MERS PÂNĂ LA CAPĂT…”)
„Avem nevoie în continuare de cardio-tocografe, lămpile sunt de 100 de ani, ne mai trebuie cel puțin trei și e obligatoriu să ne gândim la o Maternitate nouă”, mai spune medicul Gheorghe Furău.