Temperaturi de iarnă în România anunțate de AccuWeather. Când începe, de fapt, anotimpul rece în țara noastră
Temperaturile au scăzut considerabil în țara noastră, iar românii au trecut rapid la garderoba de iarnă. Au dat tricourile pe geci, după ce vremea a devenit mult mai rece. Au fost diferențe de temperatură și de 10 grade Celsius, de pe o zi pe alta (exemplu: duminică 29 de grade, iar luni 19). Se pare că toamna și-a intrat serios în drepturi, iar oamenii se gândesc deja că vine iarnă. Ce-i drept, la altitudini mari (Vf. Omu – 2500 de metri) și-au făcut apariția deja primii fulgi.
După căldura neobișnuită din mijlocul anotimpului, iată că toamna și-a intrat în drepturi. Temperaturile au scăzut peste noapte, spre uimirea românilor, care au intrat rapid în garderoba de iarnă. Deși soarele își face adesea apariția pe cer, nu se întâmplă la fel și-n cazul temperaturilor ridicate.
Mercurul din termometre depășește ușor 20 de grade Celsius în anumite zone ale țării. Oamenii deja se gândesc că iarna o să vină mai repede decât s-ar aștepta oricine, mai ales că la altitudini mari au apărut și primii fulgi de zăpadă.
Meteorologii ANM anunță temperaturi negative
Chiar de la începutul acestei săptămâni, frigul și-a făcut simțită prezența, mai ales că vântul a bătut cu putere. Valorile termice au început să scadă semnificativ, iar românii au resimțit schimbarea termică. „Un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre și va determina, pe de o parte, o scădere a valorilor termice, pe de altă parte, intensificări ale vântului (…)
Acest proces de răcire va continua, astfel încât luni se va răci și în jumătatea sudică. La nivelul întregii țări, vremea va fi chiar răcoroasă, cu temperaturi maxime de la 10-12 grade, în estul Transilvaniei, în Maramureș și în nordul Moldovei, la cel mult 19-20 de grade în extremitatea de sud a țării, în sudul Olteniei și al Munteniei, chiar dacă vântul va mai slăbi treptat în intensitate.
Minimele vor fi destul de scăzute și ele, în mod deosebit în noaptea de duminică spre luni, ușor negative în Transilvania, în Maramureș, acolo unde se va produce brumă, mai scăzute cel mai probabil în depresiune din estul ţării”, anunța Alina Şerban, meteorolog ANM, potrivit antena3.ro.
Când începe, de fapt, iarna
Specialiștii de la AccuWeather au întocmit deja prognoza meteo pentru perioada ce vine. Potrivit acesteia, bucureștenii vor avea parte de prima ninsoare chiar în luna noiembrie. Pe data de 21 noiembrie 2023, locuitorii Capitalei vor avea parte de o scădere bruscă a temperaturilor și de prima zăpadă. Maxima zilei va fi atunci de 6 grade Celsius, iar minima de -1. Alte temperaturi negative se vor înregistra pe 14 noiembrie 2023, când minima va fi de -1 grade.
Primul strat de zăpadă s-a depus deja la altitudini mari, de 2500 de metri. Sergiu Olteanu, meteorolog la stația Vf. Omu, a postat deja primele imagini cu fulgii de zăpadă. Fulgii și-au făcut apariția, zilele trecute, și la Câmpulung Moldovenesc, unde oamenii s-au bucurat de imaginea parcă desprinsă din poveste. (VEZI AICI PROGNOZA LUNII OCTOMBRIE)