Temperaturi de foc în România. Meteorologii avertizează ca vom ajunge și la 50 de grade în țara noastră

De: Cancan
Publicat: 27/07/2021 | 21:56

România  va trece prin temperatori de foc! Speciliaști avertizează că ne așteaptă temperaturi de peste 50 de grade Celsius!

Recordul absolut de temperatură poate fi depășit în orice moment, iar veștile proaste nu se opresc aici. Temperatura medie în România ar putea crește cu câteva grade Celsius în cea mai caldă lună a anului.  Climatologul Roxana Bojariu spune că recordul de temperatură absolută înregistrat în 1951 la  stația meteo Ion Sion, din regiunea Bărăganului, va fi, cu probabilitate mare, doborât în anii care vin.
Există tendințe semnificative statistic de creștere a temperaturii pentru toate anotimpurile, mai mari vara si iarna (când ele acoperă toată România cu valori semnificative statistic).  Temperatura medie anuală are si ea o tendință de creștere – a crescut cu peste un grad Celsius, la nivelul României, începând din 1901 si până acum. Numărul de zile cu valuri de căldură a crescut în mod semnificativ, în zonele de câmpie din sudul si vestul țării”, explică Roxana Bojariu, într-un interviu pentru Gândul.

Se pot dezvolta și la noi fenomene extreme cu intensitate mult mai mare decât până acum și trebuie să fim pregătiți

”Se pot dezvolta și la noi fenomene extreme cu intensitate mult mai mare decât până acum și trebuie să fim pregătiți! Vedem că încălzirea globală se accentuează și răspunsul local la încălzirea globală apare și el și se vede nu doar în creșterea graduală a temperaturii, ci și în fenomene extreme precum valurile de căldură, dar și aceste instabilități foarte puternice, cu precipitații intense. 

Dacă stăm să vedem ce ne spun aceste proiecții viitoare, realizate cu modele climatice, rezultatele sugerează că, deși, în medie, precipitațiile vara se vor diminua, intenstitatea lor va crește. Asta este o veste proastă pentru că o cantitate mult mai mare de precipitații cade în perioade foarte scurte de timp și atunci solul nu se poate încărca cu resursa de apă eficientă, pentru că nu are timp să se infiltreze și o mare parte se scurge la suprafață, cu probleme de tipul viiturilor, sau cu eroziunea solului fertil”, a declarat climatologul la un post de televiziune.

Sursa foto: Arhiva Cancan