Iarna se apropie, iar odată cu venirea sezonului rece, mulți români se confruntă cu dilema menținerii unei temperaturi confortabile în locuințe, mai ales pe fondul creșterii costurilor pentru energie. Specialiștii în încălzire recomandă setarea termostatului la 20 de grade Celsius pentru un confort optim și o eficiență energetică maximă, potrivit evz.ro Deși această temperatură poate părea scăzută, aplicând câteva trucuri, veți economisi bani și veți încălzi mult mai ușor casa.
Pentru cei care au centrale de apartament sau încălzire centralizată cu calorifere dotate cu termostat, temperatura din casă nu trebuie să depășească 22 de grade Celsius. De fapt, setarea termostatului la o temperatură prea mare, mai ales când afară este frig, va conduce doar la creșterea facturii de energie, deoarece căldura se va pierde mult mai repede în exterior. Cu cât mai cald este în interior, cu atât mai multă energie se va risipi.
Pentru a obține un confort adecvat și pentru a economisi la factura de gaz, este ideal să setați termostatul între 20 și 22 de grade Celsius pe timpul zilei. În unele țări, casele sunt încălzite chiar și la 18 grade, iar oamenii s-au obișnuit cu această temperatură. Noaptea, însă, este recomandat să reduceți temperatura între 17 și 19 grade Celsius, iar corpul va ajunge rapid să se obișnuiască cu aceste valori. Această ajustare va aduce economii semnificative și va contribui la un somn mai odihnitor, având în vedere că suntem deja protejați de căldura pilotelor.
CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru românii care se încălzesc cu lemne! Cât îi costă iarna aceasta căldura
Este important de menționat că oprirea completă a căldurii atunci când plecați de acasă nu este o practică eficientă. În acest caz, centrala va consuma mult mai mult pentru a încălzi din nou locuința la temperatura dorită. Este recomandat să lăsați centrala la „starea de veghe”, setată pe 18 grade, pentru a economisi energie.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează ca temperatura ideală într-o locuință să fie de aproximativ 18 grade pentru un adult îmbrăcat corespunzător. Pentru persoanele cu probleme respiratorii sau alergii, nu se recomandă setarea termostatului sub 16 grade. În schimb, vârstnicii, copiii și persoanele cu dizabilități ar trebui să beneficieze de o temperatură de cel puțin 20 de grade Celsius.
Prin aplicarea acestor sfaturi, veți putea menține un confort optim în locuință, economisind totodată pe factura de energie.