Teliu, „capitala” melcilor
La export. Carnea de melc va ajunge pe mesele europenilor Claudia Eftimie Fostii disponibilizati de la uzinele brasovene vor deschide prima fabrica de procesare a carnii de melc. Localitatea brasoveana Teliu a devenit „capitala” crescatorilor de melci din Romania, titlu obtinut datorita celor 40 de ferme de profil existente aici. In toamna acestui an, aici va functiona o fabrica de procesare completa a carnii de melc, unica in Europa Centrala si de Est. Proprietarii fermelor sunt disponibilizatii de la marile uzine din Brasov, care s-au reorientat rapid dupa ce acestea s-au inchis.
I-a venit ideea de la un melc inghetat
Lui Marcel Macris, presedintele firmei ce detine o ferma si viitoarea fabrica, ideea i-a venit de la soacra sa. „Intr-o iarna, soacra mea a venit in casa cu un melc inghetat. L-am lasat in bucatarie si dupa un timp a inceput sa se tarasca. Pe urma, am auzit de afacerile cu melci si am inceput sa ma interesez”, isi aminteste Macris. Ideea producerii de carne, cumparata pe bani grei de francezi si belgieni, a fost experimentata pe cont propriu. Timp de trei ani, Macris a studiat modul in care se inmultesc melcii, ajungand chiar sa „doarma cu ei in casa”. Asa a aparut o metoda noua de crestere a melcilor, adoptata la nivel national si numita „metoda Teliu”. Melcii sunt adusi din padure de catre culegatori „profesionisti” din localitate, dusi pe parcele cultivate cu spanac, salata, rapita, si apoi se asteapta. Melcii sunt hermafroditi si se inmultesc usor. Un melc, ajuns la maturitate in trei ani, produce cel putin 20 de pui. Apoi, el poate fi recoltat si procesat. Aproxi- mativ 5.000 de tone de melci vor fi procesate anual la Teliu, iar produsele vor fi exportate in Belgia, Franta si Italia. Carnea de melc ajunge sa coste in jur de 22 de euro/kg.