Telefoanele viitorului bat filmele SF. De la baterii inepuizabile la gadgeturi ”contorsioniste”
Industria dispozitivelor mobile si in special a telefoanelor este intr-o permanenta transformare iar tehnologizarile se petrec mai repede decat oricine si-ar fi imaginat acum cativa ani, in lumina ultimelor cuceriri ale stiintei. Numeroase tehnologii vor schimba radical modul in care utilizatorul relationeaza cu telefonul mobil, vazut in prezent ca o extensie a fiecarui individ, relateaza portalul news.com.au.
Telefonul-foaie de hartie
Cea mai mare problema in momentul de fata este durata scazuta de operare a bateriei, care de regula trebuie incarcata dupa o zi. Aceasta nu va mai fi insa o problema, pentru ca se anunta prototipurile unor acumulatori care nu se descarca decat dupa cel putin zece ani de folosinta, sau, in cel mai bun caz, se incarca prin conversia energiei termice degajate de corpul uman. O alta problema reclamata de utilizatorii telefoanelor se refera la fragilitatea acestora, asa ca se preconizeaza ca in urmatorii doi ani, rezistenta la factorii externi, precum praf, socuri sau chiar si apa va fi un standard in industria producatoare de gadgeturi.
Pe de alta parte, compania Google a anuntat deja ca va lansa telefoane modulare, care pot fi construite, la fel ca orice PC, din piese componente, iar in urmatorii ani, aceasta solutie este asteptata a fi adoptata de toti marii producatori. Telefonul va avea o “placa de baza”, dar si “sloturi” pentru procesor, memorie, camera, alte accesorii, ecranul va fi ales din mai multe tipuri, etc. Expertii cred ca in zece ani vor aparea si primele telefoane de grafen, care pot fi pliate sau indoite la fel de usor ca o foaie de hartie.
Asistentul personal se rezuma la un chip implantat !
Telefoanele care vor fi disponibile in viitor nu vor mai avea nevoie de chipuri de siliciu care sa stocheze datele, pentru ca acest lucru nu va mai fi necesar, datorita conectivitatii avansate la internet. Toate datele vor fi stocate pe serverele din cloud, iar cel putin in viitorul apropiat, standardul 4G va fi adoptat la nivel mondial. Vitezele de acces in retea permit ca un film sa fie descarcat in numai cateva zeci de secunde.
Rezolutia standard a ecranelor este asteptata a fi ultra HD, adica 4k, estimeaza specialistii, iar gadgeturile vor filma si fotografia 3D. Pe termen lung, in urmatorii 20-30 de ani telefoanele nici macar nu vor mai exista sub forma actuala, ci vor fi inlocuite de un “asistent personal”, un chip implantat in corp, mai arata previziunile tehnologice.
CITESTE SI: Ai telefon cu Android? Uite ce poti pati daca stai pe Facebook!
(M.N.)