Teatrul Excelsior a lansat un program socio-cultural original, menit să scoată din rutină arta spectacolului. Spectatorii sunt aduși mai aproape de actori, oferindu-li-se ocazia ca, la finalul, pieselor, să intre în dialog direct cu actorii, cu scenografi, regizori, critici de teatru ori jurnaliști. Se discută despre modul în care se face cu adevărat arta teatrală, cum reușesc actorii să se transpună în personajele pe care le întruchipează, ce importanță are decorul într-o piesă, lumina, costumele, muzica, regia și fiecare om din culise.
În cadrul acestui program, care se va derula până în luna martie, s-a jucat, aseară, piesa ”Missouri Sky”, avându-i în distribuție pe actorii Andreea Hristu și Dan Pughineanu, în regia Silviei Roman. Scaunele spectatorilor sunt foarte apropiate de scenă, așa încât trăirea emoției e puternică, iar transpunerea în acțiune e destul de facilă. Câștigatoare a ediției din 2017 a concursului ”New Drama”, inițiat de Teatrul Excelsior, piesa a fost scrisă de Victor Morozov pe când avea doar 18 ani și era elev la un liceu din Tulcea. Acum studiază cinematografia, în Franța. Autorul și-a scris propria experiență, a unui elev, la final de liceu, care iubește lectura și care, împreună cu profesoara lui, trăiesc experiența unui mic univers dominat de cărți. Acest microunivers este însă pus la încurcătură de întrebări existențiale: ”e bine să faci bine orice sau e bine să faci bine doar ce-ți place?” sau ”poate dascălul să învățe de la elevul său ori delimitările sunt atât de ferme încât nu pot fi în niciun fel depășite?”
La finalul spectacolului, gazda proiectului, Lavinia Șandru, ea însăși actriță în două piese ale Teatrului Excelsior, i-a incitat pe cei doi protagoniști să povestească publicului ce anume i-a ajutat să-și joace atât de bine rolurile. Andreea Hristu, profesoara din piesă, a fost și în viața reală profesoară. Ea susține că experiența aceast a determinat-o să pună, în rol, un accent mai mare pe latura emoțională. Dan Pughineanu, elevul, l-a întâlnit personal pe dramaturg, apropiat de vârsta lui, dar și în modul de gândire. I-a studiat atent gesturile și a aflat de la autor lucruri pe care nici măcar regizoarea spectacolului nu le știa.
Teatrul Excelsior este implicat în mai multe proiecte umanitare și educative. În acest an, instituția a fost înregistrată în cartea recordurilor cu piesa Vlaicu Vodă, la care a fost amenajată cea mai mare gradenă rotativă din lume. Noul mod de a face educație pentru cultură și arta teatrală, care a debutat aseară, la București, este realizat de Teatrul Excelsior împreună cu Primăria Sectorului 5, Centrul Cultural al Sectorului 5 ”Ștefan Iordache” și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Proiectul oferă acces gratuit unor categorii diferite de public, în mod periodic, în următoarele două luni.