Teama de a pierde bani, fenomenul trăit de români la locul de muncă: „Când îți iei o pauză, te simți vinovat”
O vorbă spune că munca înnobilează omul. Fiecare persoană trebuie să își asigure traiul zilnic, iar acest aspect poate fi îndeplinit cu succes prin prestarea unei activități pentru a primi recompensă (salariu, bonus etc). Totuși, ce te faci în momentul în care se instalează teama de a pierde bani? Acesta reprezintă fenomenul trăit de români, la job. Unii dintre ei spun că se simt vinovați, pentru că își iau scurte momente de relaxare și că pierd din finanțe. Detaliile se regăsesc mai jos, în articol.
Unii dintre antreprenorii români și angajați susțin că succesul se măsoară în orele muncite. Iar pauzele mici nu ar mai reprezenta, în cazul acesta, „cheia” către podium. Unii dintre ei ajuns, însă, să se considere vinovați pentru petrecerea unui scurt de moment de relaxare. Dar fenomenul care stă la baza acestei „vinovății” stă teama de a pierde bani. De aceea, acest aspect conduce către o altă situație, și anume munca peste măsură. Lucru care ar putea instala surmenarea la locul de muncă și, finalmente, fiind forțați să apeleze la pauze din cauza oboselii excesive.
Vezi și VESTEA MOMENTULUI PENTRU MILIOANE DE ROMÂNI! SE DAU 300 DE LEI DE LA STAT
Fenomenul trăit de români la job – se simt vinovați că își iau momente de relaxare
Însă, la construirea acestui fenomen participă mai mulți factori. În primul rând, mulți dintre românii care activează pe piața muncii se gândesc că pot rata șansa de promovare sau de succes. Pe de altă parte, alții nu doresc să îi dezamăgească pe cei dragi, dorind să fie priviți bine, că spetesc să fie cei mai buni în branșa lor. De aceea, unii dintre angajați și antreprenori consideră că pauza reprezintă o pierdere de timp.
De exemplu, Cosmin are vârsta de 24 de ani. Este un tânăr antreprenor cu aspirații mari. Susține, printre altele, că uneori te poți simți vinovat atunci când vrei să iei o pauză. Iar asta pentru că „ai putea să dai mai mult la partea de muncă”.
„Întotdeauna când îți iei o pauză te simți vinovat pentru că realizezi că ai putea să dai mai mult la partea de muncă și mai puțin la partea de relaxare, pentru că ai salarii, pentru că vrei sa îți crească businessul”, spune tânărul.
De altfel, un alt angajat susține că deși este „omenește să obosești”, atunci când ai task-uri urgente de dus la capăt „te gândești că nu ar trebui să îți iei pauză”: „Când ai deadline-uri și ai foarte mult de lucru te gândești că nu ar trebui să îți iei pauză, deși este omenește să obosești sau să îți dai refresh”.
Dar pauza este necesară, aspect expus de specialiști. Creierul are nevoie de odihnă periodică, pentru a funcționa la capacitatea maximă. Pe de altă parte, un raport a arătat faptul că 1 din 5 persoane reușește cu greu să se bucure de timpul personal, arată digi24.ro.
Sursă foto: colaj Pixabay