Orice gospodină ştie că fructele legumele şi în general alimentele se spală sub jet de apă înainte de a fi gătite.
Regula nu se aplică însă cărnii de pui, in special, şi în general cărnii care urmează să fie preparată, pentru că există risc sporit de toxiinfecţie alimentară!
Medicii afirma ca niciodata nu trebuie sa spalam carnea de pui crudă, pornind de la anumite studii recente, care au arătat că prin spălare, în loc sa ucidem bacteriile, nu facem decât să le împraştiem prin bucătarie, pe haine, suprafeţe de lucru s.a.m.d. Explicaţia dată de specialişti este că majoritatea puilor sunt infestati cu două bacterii periculoase, salmonella si campulobactr, iar prin spalare nu facem altceva decat sa raspândim microbii, pe chiuvetă vase, şi de aici pe alte alimente.
Specialiştii recomandă să nu spălăm nici un tip de carne, afirmând că spălatul nu este o modalitate de a scăpa de bacterii, ci doar o modalitate de a creşte riscul de toxinfecţii alimentare, arată foodrepublic.com. De asemenea, specialiştii ne mai recomanda sa avem un tocător special pentru carnea de pui, iar acesta trebuie spălat doar cu apa fierbinte si detergent de vase.
Bebeluşii de la Piteşti, ucişi tot de o bacterie
Scandalul bebelusilor morţi în urma sindromului hemolitic uremic a pornit tot de la o bacterie periculoasă, e-coli, care se transmite în principal tot prin mâncarea contaminată. Regulile generale este ca produsele crude să fie bine spalate sub jet puternic de apă, iar produsele preparate termic să fie bine facute, carnea bine fiarta şi nu ”în sânge” cum preferă anumite persoane friptura, recomandă medicii.
(G.N.)