Te-ai bucurat de festin, iar acum esti prea plin? Petru Buiuca de la MasterChef te invata cu ce sa inlocuiesti meniul de Paste
Fripturi peste fripturi, oua rosii, drob, cozonac cat cuprinde si multe alte bunatati, toate acestea au stat la loc de cinste pe mesele romanilor, de Paste. Si, cum cei mai multi mananca fara sa le pese de cantitate, pana cand nu se mai pot ridica de pe scaune, acest lucru poate avea repercusiuni serioase asupra organismului. Insa, cu putina vointa, atentie si cateva sfaturi utile, neplacerile pot fi fentate. Iar Petru Buiuca ne-a dat retetele perfecte.
1. Pastele inseamna nenumarate bunatati, delicioase dar si “periculoase”. Cum sa combinam alimentele astfel incat sa nu avem surprize neplacute?
Petru Buiuca: Bucatele traditionale de Paste pot fi foarte “periculoase” pentru oricine. Dupa o perioada destul de lunga de post, unul dintre cele mai drastice de peste an, orice preparat ne poate da peste cap. Unde mai pui ca ouale, drobul si mielul nu sunt deloc “usoare” pentru organism. Asa ca, pentru a evita orice situatie care ne poate strica bucuria sarbatorii, este bine sa tinem cont de cateva reguli simple: langa friptura faceti si o salata mare (mai ales ca gasim acum in orice piata salata verde, ceapa verde, rosii), incercati sa nu mancati prea mult la o singura masa, reduceti cantitatea de ulei adaugata la preparare mancarii si, pe cat posibil, evitati sa mai mancati seara, mai ales la ore tarzii. De asemenea, mare grija la cantitatea de alcool pe care o consumati in aceasta perioada, pentru ca inseamna un “stres” in plus pentru ficat. Si ciocolata si dulciurile trebuie consumate cu aceeasi atentie. Mai bine mai putin si mai des, decat o masa indestulata care se poata lasa cu neplaceri.
2.Dupa masa de Paste, ce ar trebui sa mancam pentru a reintra in normal?
Petru Buiuca: Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac cei mai multi dintre noi este sa pregatim pentru sarbatori cantitati mari de bunatati. Asa ca, dupa ce trece Pastele, ne trezim cu un drob in plus, doi cozonaci si multe oua rosii si ajungem ca aproape o saptamana sa mancam alimente care ne suprasolicita organismul. Ar trebui ca atunci cand pregatim bucatele sa tinem cont de acest lucru si sa gatim atat cat avem nevoie pentru masa pascala. Dupa Paste, cel mai recomandat este sa introducem in alimentatia noastra cat mai multe fructe, legume si alimente usoare precum pestele, carnea slaba de pui sau de curcan, lactatele. Asa ii dam timp intregului organism sa isi revina si sa se readapteze la meniul de zi cu zi.
3.Ce ar trebui sa consumam dupa Paste, pentru a scapa de kilogramele acumulate in aceasta perioada?
Petru Buiuca: Asa cum spuneam si mai sus, fructele si legumele ne pot salva din multe situatii neplacute, atat pentru organism, cat si pentru silueta. Un truc foarte bun daca vrem sa pierdem in greutate este unul la indemana oricui. Un singur pahar de apa poate face minuni, daca este baut inainte de masa. Apa iti da senzatia de satietate si te scapa din capcana unei portii duble de friptura, oua si alte bunatati specifice perioadei.
4. Post, masa incarcata de Paste si apoi meniu normal. Cum facem aceasta trecere?
Petru Buiuca: Pentru a nu ne da peste cap, cea mai usoara trecere de la post, la masa de Paste si apoi la un meniu normal este ca totul sa fie facut treptat. Daca ati tinut post o saptamana intreaga este recomandat ca la masa de Paste sa nu va aruncati in tot ce exista pe masa, pentru ca efectele nu sunt intotdeauna dintre cele mai placute.
5.Da-ne exemplu de meniu pentru ziua de miercuri, spre exemplu.
Petru Buiuca: Dimineata: branza cu ardei, doua felii paine prajita, legume.
Pranz: peste cu legume sau pui cu legume
Seara: aici cel mai indicat este un iaurt natural, fiind cel mai bun pansament. Daca nu aveti iaurt sau nu va incanta prea tare, un pahar de lapte caldut si, poate si o felie de cozonac pot fi o alternativa la fel de buna.
Ardei iuti marocani cu crema de branza
Ingrediente:
Ardei iuti marocani : 3-4 buc
Branza de vaca : 1 lingura
Branza tartinabila : 1 lingurita
Ceapa galbena : 15 gr
Patrunjel : 2-3 fire
Sare si piper de asezonat!
Cum se face:
Ardeii se taie pe jumatate, pe lungime dar nu de tot. Ci cat sa devina niste pachetele. Se curata de toate semintele (aici e iuteala cea mai mare).
Se umplu cu crema facuta din branza de vaca si branza tartinabila amestecate cu ceapa galbena taiata ff fin si patrunjel tocat fin. Asezonam cu sare.
Se baga la cuptor pana se rumenesc/se coc iar branza se face aurie. In 10-12 minute, la foc mediu spre mare ar trebui sa fie gata. Se servesc cand sunt aproape reci.
Indicat sa ii serviti alaturi de o bere rece!
Frigarui de pui cu legume
Ingredinte:
1.100 g Piept pui dezosat
2.2 buc Ridichi rosii legatura
3.1buc osii
4.50 g castravete
5.5 grame Nucsoara
1.5 g boia ardei iute
6.sare si piper dupa gust
7.Pentru sos: – 5 ;inguri boia ardei iute,
Cum se face:
Taiati toate ingredientele in sferturi si puneti-le pe o frigaruie dupa cum doriti. Asezonati totul cu sare, piper, boia si nucsoara dupa gust sau cu maximum 5 g din toate condimentele pentru cele trei frigarui. Puteti inlocui ridichile rosii cu ardei kapia sau ardei gras rosu pentru un gust clasic si acelasi efect vizual.
Incalziti o tigaie tip grill sau un grill clasic si prajiti frigaruile cate 3-4 minute pe toate patile. Dupa 12-13 minute la foc mediu vor fi numai bune de mancat.
Alaturi preparati un sos din 2 linguri de sos de tomate si 5 g de boia.
Pofta buna!
Dana Enache