Te-a sapat cineva la birou sau esti gelos pe colegul de serviciu? Iata care sunt principalele cauze ale „mancatoriei” de la job!

De: Cancan
Publicat: 14/03/2015 | 12:11

“Mancatoria” la locul de munca este un soi competitie neprincipiala bazata atat pe specularea slabiciunilor celorlalti, dar si pe crearea de noi slabiciuni.

Barfa este cea mai utilizata arma la birou

“Ai auzit fata ca pe Ioana de la HR a lasat-o barba-su? Asa-i trebuie ca oricum era cu coada pe sus. Acum cred ca nu mai are nesimtirea sa ceara si avansare sau ‘Am auzit ca Nicu de la PR e impotent’”, sunt doar cateva exemple. Alta modalitate de a crea slabiciuni este abuzul de influenta, putere si autoritate, aceasta fiind o caracteristica a celor cu functii de management.

Ce este un “mancator”?

“Mancatorul” are profilul psihologic al unei persoane, fie ca este barbat sau femeie, care tinde sa se preocupe mai mult de activitatea celorlalti decat de cea proprie. De-a lungul timpului, “mancatorul” da dovada de o abilitate analitica de exceptie.

Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica

“Acesta poate analiza in mici detalii actiunile si comportamentul celorlalti. De la vestimentatie la viata sociala, situatii sexuale, pregatire profesionala sau timp petrecut la birou, totul este contabilizat atent si folosit contra celorlalti. Pentru a descrie un ‘’mancator’’ vom recurge la doua notiuni: multumire de sine si dezvoltare personal-umana”, a explicat pentru CANCAN.ro, psihologul Cezar Laurentiu Cioc. Prima se refera in special la echilibrul personal, la masura in care omul respectiv este multumit de viata pe care o are si de modul in care trece timpul peste el. Daca persoana respectiva are multe lipsuri in viata ei, nivelul asteptarilor e mult mai mare decat cel al realizarilor concrete.

Specialistul CANCAN.ro vorbeste despre mancatoria la locul de munca

“Sunt femei la care sentimentul de invidie uneori genereaza “mancatoria”, iar asta provine din faptul ca sunt necasatorite, iar la altele chiar faptul ca sunt casatorite si nefericite duce la acelasi rezultat. Barbati care sunt nemultumiti de locul lor pe scara competitiei cu ceilalti barbati, oameni al caror suflet a fost stalcit de frustrari, restrictii si limitari, tind si ei sa foloseasca mijloace neprincipiale de lupta. Acesti oameni privesc locul de munca precum un battle ground unde pot sa-si descarce inhibitiile supararile sau frustrarile. Fac asta prin desfiintarea reusitelor altora sau prin punerea acestor reusite pe seama unor modalitati necinstite de obtinere”, a mai spus Cezar, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.

Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)

“Se duce la munca, vaneaza apoi revine la viata de zi cu zi”

Aici intra in scena a doua notiune: dezvoltare personal umana. Aceasta se refera in principal la masura in care oamenii au urcat pe scara cunoasterii si a experientei, au trait multe la viata lor, au simtit gustul victoriei si amaraciunea esecului si au invatat ceva din toate astea. In lipsa dezvoltarii personale “mancatorul” devine un om matur cu varsta mentala a unui copil de 12 ani. “Se duce la munca, vaneaza apoi revine la viata de zi cu zi in care se incarca cu energie negativa. Mancatoria este o eliberare de tensiuni acumulate. “Mancatorul“ face acest lucru pentru ca are nevoie sa stie ca exista oameni mai slabi decat el pe care sa ii poata domina, abuza, discredita etc, pentru ca in contrast cu ei, el sa para un invingator”, a mai explicat psihologul.

Psihologul Cezar Cioc

Bugetarii cei mai vizati de “mancatorie”

Bugetarii prezinta o forma de „mancatorie” care ajunge in final la conflict deschis. Acest lucru se intampla pentru ca angatii de la stat nu pot fi concediati usor si nici schimbati pe diferite alte pozitii. Ei au certitudinea ca in acel loc de munca vor sta toata viata, nu sunt deloc multumiti de pozitia lor pe scara sociala, dar nu au curaj sa plece in alta parte. “Ce ramane de facut? Pai ce altceva decat sa submineze, sa atace, sa incerce sa controleze sau sa loveasca. Am vorbit despre “mancator” dar nu si despre “mancat” . Adica cel care cade victima acestei situatii. De obicei cele doua roluri sunt purtate de aceleasi persoane. Cu alte cuvinte “mancatul” riposteaza si devine “mancator” si astfel se creaza un cerc vicios si o lupta interminabila”, a explicat specialistul CANCAN.ro.

In companiile multinationale, “jocul mancatoriei” este cu totul altfel. Spre deosebire de bugetari, corporatistii adopta un stil underground de mancatorie. Ei au zambetul pe buze si o capacitate de disimulare foarte buna. Ei nu isi permit frecvent conflictul deschis pentru ca ar putea sa-si piarda job-ul sau sa fie relocati. In consecinta aleg ceea ce se numeste cameleonism si anume un soi de duplicitate de genul “cand esti aici iti zambesc, cand nu te musc”.

––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI

Ce spune specialistul CANCAN.ro despre fericire! Psihologul Cezar Cioc face lumina in cazul celor care prefera”tot sau nimic”

De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!

Psihologul CANCAN.ro elucideaza misterul preotului cu Maserati! Vezi ce spune specialistul!

––––––––––––––––––––––––––––-
Ce e de facut?

Ca sa nu mai fii un “mancator”, in primul rand trebuie sa fii multumit de omul care esti. Asteptarile tale trebuie sa fie in echilibru cu realizarile tale. In viata e necesar un echilibru intre ceea ce ai si ceea ce vrei. Pune mai mult accent pe ceea ce vrei tu sa faci, conform viziunilor tale si m ai putin pe ceea ce fac ceilalti. Daca un loc de munca sau un colectiv nu te reprezinta, fa eforturi sa peci de acolo si sa ai langa tine oamenii care te ajuta sa te dezvolti, sa inveti, sa acumulezi experienta atat profesionala cat si de viata.

(Alex Saulea)