Taxe de 5 ori mai mari pentru acești români. Cine va plăti și peste 6.500 de lei

Publicat: 05/08/2024 | 09:41
Cresc taxele românilor / Foto: Pixabay

Cei care au datorii vor resimți o povară financiară și mai mare, întrucât executorii judecătorești au decis să majoreze taxele, în unele cazuri chiar de cinci ori. Acești profesioniști, responsabili pentru recuperarea datoriilor și aplicarea măsurilor de executare silită, susțin că aceste ajustări sunt justificate și așteptate de aproape două decenii.

Avocații atrag atenția că, în anumite cazuri, costurile suplimentare pot fi de două ori mai mari decât datoria. De exemplu, pentru o poprire pe cont pentru o datorie de 500 de lei, debitorul ar putea ajunge să plătească între 700 și 1.860 de lei. Chiar și până acum, cei care se confruntau cu executori judecătorești erau nevoiți să plătească sume considerabile suplimentare.

Citește și: CÂT COSTĂ SĂ ÎȚI PUI CEARȘAFUL PE PLAJĂ, ÎN MAMAIA NORD. DE SUMA ASTA MAI BINE ÎȚI IEI ȘEZLONG

Taxe mărite pentru acești români

Ministerul Justiției a propus o nouă grilă de onorarii minime pentru executorii judecătorești, similar cu creșterile recente ale tarifelor avocatilor. Astfel, pentru o ședință de consultanță, un executor va încasa minim 100 de lei, de cinci ori mai mult decât înainte. În cazul sechestrului asigurator, onorariul minim va crește de la 150 la 200 de lei, cu un plafon maxim de peste 2.800 de lei. Pentru evacuări, onorariul minim va crește de la 200 la 250 de lei, iar cel maxim, pentru persoane juridice, poate depăși 6.500 de lei.

„Erau vreo 20 şi ceva de milioane şi ei au ajuns la vreo 400 şi nu ştiu cât de milioane. Ştiu că pur şi simplu am rămas blocat că aveau o adresă de Târgovişte şi au zis că i-a costat drumul de la Târgovişte până la mine 60 de milioane. Zic, dar cu ce au venit cu avion personal, cu ce au venit.  Când am cumpărat maşinile atunci au apărut. Mi-au cerut cheile şi actele”, a spus un  păgubitor executor, conform Observatornews.ro

Cei care au datorii vor resimți o povară financiară și mai mare, întrucât executorii judecătorești au decis să majoreze taxele, în unele cazuri chiar de cinci ori.

„Nu am văzut în viaţa mea, şi vorbim aici de zeci de mii de dosare de executare silită de pe tot teritoriul României, un executor judecătoresc care să îşi stabilească către zona minimală sau cea intermediară, ci de fiecare dată onorariile au fost stabilite la valoarea maximală”, adaugă avocatul Adrian Cuculis, potrivit sursei citate mai sus.

Citește și: CÂȚI BANI A CÂȘTIGAT TZANCĂ URAGANU ÎNTR-O SINGURĂ NOAPTE. IMAGINILE CARE AU STÂRNIT UN VAL DE CONTROVERSE: ”TAXE AI PLĂTIT?”