Taxa pe care unii locatari de la bloc nu mai trebuie să o plătească. Cine rămâne cu banii în buzunar?

Publicat: 16/07/2024 | 20:51

Vești bune vin pentru unii locatari de la bloc. Aceștia nu mai trebuie să plătească o taxă care se aduna lunar la factura de întreținere. Tot ce au de făcut pentru a rămâne cu banii în buzunare este să facă o cerere scrisă, care ulterior va fi supusă aprobării asociației de locatari din bloc. Cine sunt cei care pot rămâne cu banii în buzunar? 

În blocurile de peste 4 etaje, prezența unui lift este considerată esențială. Liftul este un mijloc de transport necesar în blocurile cu multe etaje, însă existența acestuia aduce și costuri suplimentare la factura de la întreținere. Însă, nu toată lumea folosește liftul, iar cei care nu o fac au posibilitate să nu plătească cheltuielile aferente.

(CITEȘTE ȘI: ADIO, PREȚURI PLAFONATE! FACTURILE ROMÂNILOR S-AR PUTEA DUBLA. AVERTISMENTUL FĂCUT DE FURNIZORII DE ENERGIE ELECTRICĂ)

Taxa pe care unii locatari de la bloc nu mai trebuie să o plătească

În cazul celor care locuiesc la bloc, taxele pentru mentenanță, inclusiv cele legate de lift, sunt incluse în suma totală plătită lunar pentru întreținere. Însă, unii dintre locatari pot scăpa de cheltuielile aferente ascensorului. Mai exact, Legea 196/2018, publicată în Monitorul Oficial, reglementează scutirea de la plata cheltuielilor legate de ascensor pentru anumite categorii de locatari. Însă, decizia privind scutirea trebuie luată în cadrul unei adunări generale a asociației de locatari.

Concret, cine locuiește la parter, la subsol sau etajul 1, poate solicita scutirea de la plata costurilor asociate ascensorului în bloc. Pentru a beneficia de această scutire cei interesați trebuie să depună o cerere scrisă, care ulterior va fi supusă aprobării asociației de locatari din bloc. Însă, și în acest caz, cei scutiți vor fi obligați să plătească pentru mentenanță și reparații.

De obicei, costurile pentru funcționarea unui lift se împart în două categorii principale: energia electrică consumată de ascensor și cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații. În cazul energiei electrice toate costurile sunt distribuite în funcție de numărul total de locatari din imobil. Însă, așa cum spuneam, persoanele de la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot solicita scutirea de la aceste cheltuieli.

Dar în ceea ce privește mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecărui locatar. Potrivit legii, nu există scutire de la aceste cheltuieli pentru niciun locatar, indiferent de etajul la care se află apartamentul.

(VEZI ȘI: BURSA DE REZILIENȚĂ. CE ELEVI VOR BENEFICIA DE BANI ÎN PLUS ÎN ANUL ȘCOLAR 2024-2025)