Tatăl cunoscutului politician Varujan Vosganian a adus cognac-ul în România
Varujan Vosganian, economist, om politic și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, a trecut prin experiențe de viață extraordinare, iar CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, v-a prezentat, cronologic, câteva dintre ele. Varujan Vosganian a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru CANCAN.RO, rememorând perioade care l-au marcat profund și l-au întărit. A terminat facultatea ca șef de promoție, a fost încărcător-descărcător la ”Fulgerul Bragadiru”, a colaborat cu celebrul grup Divertis, iar în zilele Revoluției din 1989 a fost arestat și încarcerat în închisoarea Jilava. Celebrul politician ne-a povestit, printre altele, și cum tatăl său a adus în România, în premieră – ca un veritabil Cristofor Columb – rețeta vestitului coniac Triumf… (CITEȘTE ȘI: NU-ȚI VINE SĂ CREZI CU CE S-A OCUPAT CELEBRUL POLITICIAN LA SFÂRȘITUL ANILOR ’80! A COLABORAT CA UMORIST CU…)
Varujan Vosganian a ieșit în stradă, în decembrie 1989, participând activ la Revoluția prin care Nicolae Ceaușescu a fost eliminat de la putere. Catalogat drept ”huligan”, omul politic de azi a fost arestat, bătut și închis la Jilava. A crezut că va muri.
”Mergeai printre ei, cu mâinile la spate, în timp ce te loveau, îndreptându-te către o altă dubă. Cei care cădeau erau loviţi cu picioarele. Dacă rămâneai în picioare şi fugeai către dubă, puteai să scapi cu o lovitură de baston în rinichi. Căzând, primeai picioare în burtă sau vergele de metal pe glezne. Vergelele erau cele mai periculoase, pentru că spărgeau vinişoarele de sânge şi îţi transformau picioarele în butuci. Am intrat în dubă, iar asta se întâmpla deja pe la trei-patru dimineaţa”, își aduce aminte Varujan Vosganian.
„E o mare şansă să te întâlneşti cu moartea”, iar această experiență i-a demonstrat că ”una e să te gândeşti că o să treci strada şi s-ar putea să te calce o maşină şi alta este să stai într-un spaţiu compact cu moartea în faţă, să conştientizezi ideea de moarte iminentă”. (NU RATA: CUNOSCUTUL OM POLITIC A VORBIT DESPRE ARESTAREA LUI: ”ERAM CONVINS CĂ O SĂ MOR ACOLO! SÂNGELE CURGEA CA TAPETUL PE PEREȚI”)
”Am învățat 200 de verbe neregulate”
Varujan Vosganian nu este numai scriitor, ci și un mare iubitor al muzicii, cântând la pian atunci când găsește câteva momente în care se poate ”rupe” de tumultul politic al fiecărei zile. Își aduce aminte că este și un dactilograf redutabil, tatăl său făcându-i cadou, la un moment dat, o mașină de scris ”Olivetti”. Dar, atunci când rememorează zilele copilăriei, nu poate uita că tatăl său – care lucra la ”Vinalcool” – a fost… cel care a adus în România rețeta cognac-ului ”Triumf”. Varujan Vosganian își aduce aminte, zâmbitor, cum tatăl său dorea ca el să învețe limba franceză și, încercând să îl motiveze, i-a promis că îi va da câte un leu pentru fiecare verb neregulat învățat.
”Am învățat 200 de verbe neregulate și am primit 200 de lei de la tatăl meu”, spune Varujan Vosganian. Învățând limba franceză, viitorul om politic i-a descoperit, cu plăcere crescândă, pe Jean Paul Sartre și Albert Camus, scriitori care îi sunt și astăzi aproape de suflet. (VEZI ȘI AICI: AM OBȚINUT SUPER-DECLARAȚIILE UNUI CELEBRU FOST MINISTRU ROMÂN: „AM FOST ȘEF ȘI LA PUȘCĂRIE!”)
”Fără să fi fost elev la vreo școală armeană, am devenit profesor”
Varujan Vosganian și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Focșani, acolo unde se stabiliseră bunicii lui după tată. Amintirile copilăriei constituie punctul de plecare al cunoscutului său roman „Cartea șoaptelor”. După finalizarea studiilor medii – Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani – a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București – 1982, ca șef de promoție – și Facultatea de Matematică a Universității București (1991). În 1998, Varujan Vosganian a obținut titlul de doctor la Academia de Studii Economice din București, cu o temă privind reforma piețelor financiare.
Între anii 1978-1991, Varujan Vosganian a predat cursuri la Școala duminicală de limbă, istorie și cultură armeană din București. Ultima școală armeană autorizată de oficialități fusese închisă în 1962. „Datorez cunoașterea aprofundată a limbii armene educației primite în familie, în special de la bunicul Garabet. Fără să fi fost elev la vreo școală armeană, am devenit profesor”, spune Varujan Vosganian. Și adaugă: ”În același timp eu sunt și armean și român. Cu mare mândrie reprezint poporul armean în România, dar în străinătate eu reprezint România”.
Varujan Vosganian este prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al Societății Române de Economie (SOREC), membru al Consiliului Experților Internaționali ai Centrului European de Studii Politice cu sediul la Bruxelles (1992-1995), membru onorific al Consiliului Științific al Institutului Național de Prognoză și Senior Cercetător al Institutului Național de Economie. Totodată, este membru de onoare al Camerei de Comerț a României și a obținut titlul de conferențiar universitar.
”Cartea șoaptelor” a fost nominalizată pentru Premiul Nobel
Varujan Vosganian are și o bogată activitate literară, cărțile sale fiind traduse în mai multe limbi și beneficiind de aprecieri din partea criticilor. Una dintre cărțile cele mai cunoscute ale sale este ”Cartea șoaptelor”. Volumul cuprinde foarte multe evenimente importante ale popoarelor armene și române din secolul XX și până în anii ’60. Cartea a fost scrisă în perioada 2003-2008. A fost nominalizată pentru Premiul Nobel de Uniunea Scriitorilor din România (2013, 2014), Uniunea Scriitorilor din Armenia (2013-2015) și Asociația de limbă ebraică din Israel (2013, 2014).
Varujan Vosganian a avut lansări ale „Cărții șoaptelor” în zeci de orașe ale României, precum și în alte țări – Spania, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Armenia, Republica Moldova, Israel, Argentina, Columbia. „În Columbia, președintele țării, Juan Manuel Santos, a cerut cartea de la editură, a citit-o, apoi a mulțumit pentru această carte, socotind că ar putea să-l ajute în dialogul cu gherilele, văzând cum alții au ales între iertare și răzbunare. A fost o discuție întreagă despre rolul culturii în actul politic”, povestește Varujan Vosganian.