Pentru preotul militar Ion Roncea și sublocotenentul Ciprian Roncea, orizontul familial se unește cu cel profesional. Tată și fiu, doi militari ai Armatei României, la Baza 95 Aeriană Bacău, ambii slujesc în categoria Forțelor Aeriene, unul în anteriu de culoarea cerului și patrafir, iar celălalt în combinezon de personal tehnico-ingineresc. Dacă tatăl a fost învățat de către Dumnezeu cum să se înalțe și să fie ,,instructor” spre un altfel de zbor, opțiunea fiului de a îmbrăca haina militară și de a veni în slujba aripilor românești a constituit ecoul rugăciunilor sale. CANCAN.RO vă spune povestea lor emoționantă.
,,Această unitate este locul unde am fost chemat să-I slujesc lui Dumnezeu alături de aviatori. De aici îmi culeg pildele prin care explic aviatorilor urcușul duhovnicesc, așa cum Apostolul Pavel îl îndemna pe ucenicul său Timotei să se lupte ca un bun ostaș al lui Hristos sau Sfântul Paisie Aghioritul, care obișnuia să facă diferite corelări între misiunea lui de transmisionist în armată și lucrarea sa de călugăr.
Obișnuim adeseori să exemplificăm că, pentru a ne înălța spiritul, avem nevoie de două aripi: postul și rugăciunea. Astfel, cu cât ne rugăm și postim mai mult, cresc aceste aripi, adică vom avea o portanță mai bună. Știm că nu vom putea zbura doar cu o aripă, deci ambele lucrări duhovnicești sunt necesare, deoarece fără profundoare și derivă, nu vom putea să luăm înălțime sau să coborâm, nici să avem direcție. Aceste elemente mai mici, dar absolut necesare, le putem identifica cu smerenia și discernământul cu ajutorul cărora nu vom rata direcția spre Împărăția cerurilor.
Deci, iată, cum și aviația oferă, cu multă generozitate, material didactic cu ajutorul căruia putem înțelege mai bine tainele Împărăției cerurilor”, mărturisește preotul militar Ion Roncea.
Pentru fiul său, sublocotenent inginer Ciprian Roncea, Baza 95 Aeriană este cea care, de multă vreme, i-a deschis un orizont profesional și către care, cu recunoștință, s-a reîntors ca ofițer inginer, purtând responsabilitatea siguranței zborului acestor păsări de dural și pentru a duce, împreună cu generația sa, reușitele de excepție ale celor dinainte, spre noi performanțe. (VEZI ȘI: PLĂTESC MII DE EURO CA SĂ ÎNVEŢE SĂ ZBOARE! A PILOTAT PRIMUL AVION LA 15 ANI, IAR AZI…)
,,Consilierea obiectivă cu privire la profesia de aviator, participarea la slujbele religioase în capela unității, informațiile primite de la personalul aeronautic cu privire la aeronavele expuse în expozițiile statice din incinta unității, încununate de zborul efectuat cu o aeronavă tip C-130 Hercules la finalul unui miting aerian pe aerodromul din Bacău au pecetluit hotărârea mea de a urma o carieră militară pentru care îi sunt recunoscător tatălui meu, care m-a susținut necondiționat și pe care sper să îl fac mândru așa cum sunt eu de el „, spune sublocotenentul inginer Ciprian Roncea.
În timp ce, pentru fiu, o carieră de succes se conduce după dictonul ,,Fixează-ţi ochii către stele, iar picioarele, pe pământ”, pentru tată, deviza călăuzitoare este ,,Nihil Sine Deo”.
Înainte de a îmbrăca haine preoțesti, Ion Roncea a absolvit Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM). Încă din vremea facultății a făcut o pasiune pentru aviație, însă nu a fost primit la Academie din cauza unor probleme de vedere. Legătura pe care o avea cu divinitatea l-a îndreptat către teologie. În 1994 a devenit preot, iar din 2002 este preot militar. Chiar dacă nu a reușit să-și facă o carieră militară, activează în acest domeniu, păstorindu-i pe aviatori. (CITEŞTE ŞI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi… Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.