Au apărut noi propuneri de Lege RCA pentru anul 2024. Datele arată că șoferii ar putea să fie puși în situația de a scoate mai mulți bani din buzunar: majorare cu până la 40% la tarifele pentru Polițele de Asigurare de Răspundere Civilă Auto. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi trimis, deja, un set de propuneri. În acest sens, ar putea exista, în viitorul apropiat, modificări legislative care îi va viza pe conducătorii auto. Iată detaliile.
Șoferii au parte de vești noi. De data aceasta, veștile sunt legate de Polițele RCA. Conducătorii auto ar putea să aibă surprize anul acesta și să plătească mai mult pentru Polița de Asigurare de Răspundere Civilă Auto. Conform datelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi trimis un set de propuneri pentru a modifica legea. În acest sens, COTAR – Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România susțin că tarifele RCA ar putea să se majoreze chiar și cu 40 de procente. Despre acest aspect, reprezentanții au oferit detalii în cadrul unui comunicat.
„ASF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA. (…) Autoritatea trebuie să fie trasă la răspundere, pentru modul evident în care favorizează asigurătorii, prin modificarea legislativă. Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%!
Care va fi beneficiul asiguraţilor – aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF. Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, afirmă reprezentanţii COTAR, conform Agerpres.
Citește și CUM SE CIRCULĂ ÎN SENSUL GIRATORIU DIN 2024. REGULĂ NOUĂ PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA
De altfel, o altă modificare face referire la conducătorii auto care nu își reînnoiesc Polița RCA, după ce aceasta expiră. Termenul de reînnoire este de 30 de zile de la expirare. În condițiile în care șoferii nu fac acest lucru, atunci ar putea să nu mai intre în posesia bonusului acumulat în anii anteriori. Pe de altă parte, o altă schimbare ar putea să îi vizeze pe motocicliști. Aceștia ar putea să plătească RCA pentru tot anul, deși circulă doar câteva luni. Tot reprezentanții COTAR susțin că firmele de asigurări ar putea să aibă acces mai mult la datele cu caracter personal ale conducătorilor auto, dacă legea va fi modificată.
Sursă foto: Pixabay, captură video