Tăriceanu: ”MCV-ul conține numeroase deficiențe, el trebuie contracarat cu argumente!”
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă seara, la Poiana Brașov, că autoritățile române trebuie să elaboreze un document de analiză a MCV-ului, unde să puncteze „gravele erori” ale documentului, iar acesta să fie trimis Comisiei Europene.
„Trebuie elaborat din partea autorităților române un document de analiză a MCV-ului, punct cu punct, și arătat unde MCV-ul este complet alături de subiect. MCV-ul conține grave erori de apreciere. Nu știu dacă sunt bazate pe lipsa unor informații obiective, nici nu mă interesează acum. Mai degrabă trebuie înregistrată o reacție în care să se sublinieze că MCV-ul a fost elaborat fără să se țină cont de poziția oficială a Guvernului, a Parlamentului. Era obligatoriu acest lucru, prin urmare mie mi se pare că în condițiile în care MCV-ul conține numeroase deficiențe, el trebuie contracarat cu argumente și pus în vedere Comisiei să țină cont de aceste argumente. (…) Foarte multe lucruri în MCV sunt legate de percepție. Nu putem să ne jucăm cu percepția. Trebuie să ne bazăm pe realități, care sunt prevederile legale, care sunt deciziile care au fost luate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă la Poiana Brașov, potrivit MEDIAFAX.
Întrebat dacă România riscă sancțiuni, președintele Senatului a spus că raportul conține „recomandări”.
„Având în vedere că raportul conține recomandări, eu sunt de părere că în spiritul unei bune colaborări și a unei colaborări loiale între statele membre și Comisie, MCV-ul ar fi putut să fie un instrument util. În momentul în care instrumentul acesta tehnic juridic devine un instrument politic, încep să am întrebări asupra loialității de colaborare din partea celor care au redactat documentul în numele Comisiei și nu văd de ce ar trebui să ne temem consecințe. Eu cred că trebuie să avem curaj să le spunem foarte clar (…), trebuie făcut un document în care să arătăm că ceea ce am primit nu este în regulă deloc”, a mai spus Tăriceanu.
Liderul ALDE a precizat că România, în ultimii 10 ani, a făcut eforturi să țină cont de recomandări, însă, în acest moment, este de părere că MCV-ul „s-a îndepărtat de misiunea pe care a avut-o”.
„Protocoalele sunt un exemplu extrem de clar de derapaj în domeniul Justiției și al statului de drept și, bineînțeles, consecințele aplicării lor, iar Comisia se face că nu vede și încearcă un fel de contrapondere cu aceste subiecte în așa fel încât să astupe tot ceea ce am discutat noi în ultima perioadă. Adică se face că nu vede ceea ce s-a întâmplat în justiție și ne dă teme suplimentare O să vedem dacă aceste teme suplimentare se pot pune în aplicare”, a spus Tăriceanu.
De asemenea, Tăriceanu a fost întrebat de presă de unde crede că au fost luate informațiile cuprinse în raport, acesta răspunzând că nu știe, dar i-ar plăcea să îl cunoască pe reprezentantul MCV al Comisiei și să stea de vorbă cu el.
„Nu știu exact să vă răspund (de unde au fost luate informațiile – n.r.). În primul rând există un reprezentant MCV al Comisiei pe care eu nu îl cunosc. Aș fi fost foarte interesat să îl cunosc, să vină să stăm de vorbă, să se informeze. Probabil că are un drum, o potecă pe care o bate mereu. Probabil că sunt o parte de comentarii din presă, dar nu toată presa. O parte sunt de la niște ONG-uri, e greu să vă spun. (…) Dar e inacceptabil ca informațiile să nu cuprindă punctul de vedere oficial al Parlamentului (…) sau Guvernului”, a mai declarat președintele Senatului.