Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, referitor la moțiunea simplă pe Justiție inițiată de opoziție, că din punctul de vedere al majorității politice din care face parte, există obligația de a susține “echipa și luptătorii” dar nu poate garanta cum va proceda PSD.
“Noi discutăm în coaliție toate subiectele și opoziția are la îndemână o serie de instrumente pe care e firesc să le folosească. Chiar acum are loc în Camera Deputaților dezbaterea pe moțiunea simplă pe Justiție. Eu cred că din punctul de vedere al majorității din care facem parte, întotdeauna ai obligația să-ți susții echipa și luptătorii. În mod clar, cum va proceda PSD eu nu pot să garantez”, a declarat președintele Senatului, marți, la Parlament.
Tăriceanu a afirmat că nu a avut o discuție cu liderul PSD Liviu Dragnea despre moțiunea simplă dezbătută marți în Camera Deputaților și doar premierul este cel care poate revoca sau cere demisia unui ministru.
“N-am discutat încă acest lucru cu domnul Dragnea, dar din punctul nostru de vedere noi ne susținem, nu pentru că Tudorel Toader ar fi reprezentant al ALDE. Este ministru independent pe un loc al PSD. Cred că trebuie să existe o solidaritate a noastră, a tuturor în ceea ce privește susținerea membrilor echipei guvernamentale. Dacă vreodată primul ministru are o problemă cu unul din membri echipei, primul ministru are la îndemână două instrumente: revocarea sau îi cere demisia ministrului. Nu se procedează altfel”, a spus președintele Senatului.
De asemenea, acesta a declarat că nu a avut o discuție cu UDMR despre o posibilă susținere a coaliției la votul de miercuri.
Deputații au dezbătut, marți, moțiunea simplă inițiată de Opoziție împotriva ministrului Justiției. Aceasta va fi votată în plenul de miercuri. Tudorel Toader a ajuns la dezbaterea din plen imediat după ședința de Guvern unde a OUG 7 a fost modificată.
Guvernul a adoptat, marți, proiectulu pentru modificarea OUG 7 pe legile justiției, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Ulterior, Tudorel Toader a anunțat că actul normativ conține cinci modificări, între care se numără și cele privind delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor și posibilitatea ca un judecător să candideze la șefia parchetelor.