Țara unde poți câștiga 5.000 de euro lunar! Dezvăluirea făcută de Daniel, un român stabilit aici de 30 de ani

Publicat: 25/04/2024 | 21:31

Un român poate ajunge să câștige într-o altă țară europeană si 5.000 de euro pe lună.  În cadrul programului „Departe de România”, Daniel Solheim și Angela Kecskes, doi români stabiliți de aproape trei decenii în Norvegia, au dezvăluit cât de generoase pot fi salariile în această țară pentru anumite ocupații.

Daniel Solheim și Angela Kecskes sunt doi români care s-au stabilit în Norvegia de aproape trei decenii. În timpul emisiunii „Departe de România”, condusă de Gabriel Nuță-Stoica, au discutat despre nivelul salarial din această țară.

Citește și: UNA DINTRE CELE MAI BĂNOASE MESERII ESTE OCOLITĂ DE ROMÂNI! DE CE FUG TINERII DE UN SALARIU DE 2.000 DE EURO PE LUNĂ 

Salariile variază în funcție de industrii. În unele domenii, există un salariu minim pe economie care se apropie acum de 200 de coroane norvegiene pe oră, echivalent cu aproximativ 18 euro pe oră în prezent. Aceste cifre se referă la salariul brut, deoarece acesta este modul obișnuit de calcul. Un salariu mediu în Norvegia se situează în general între 500.000 și 600.000 de coroane norvegiene pe an, tot în format brut. Acest interval înseamnă aproximativ între 50.000 și 55.000 de euro pe an.

„Cunosc români care lucrează în construcții și în transporturi, care fac 670.000 – 700.000 (aproximativ 60.000 de euro). Asta e în funcție de cât lucrezi, de orele suplimentare ș.a.m.d.

Dar salariul mediu este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane. Iar pentru că vorbim de salariu și probabil că există mitul ăsta că în Norvegia te usucă impozitele, am să zic ceva despre asta. Impresia este că daca spui că plătești 31% impozit pe salariu, ceea ce eu am plătit anul trecut, pare mult, dar, de fapt, modul în care este plătit impozitul pe venit este puțin mai complicat, și anum 8% din cei 31% sunt, d efapt, asigurarea.

Acei 8% ți se trag, fie că ai 100.000, fie că ai 500.000 sau 1 milion. Se trag din toată suma pe care ai dobândit-o în acel an fiscal. Din restul care a rămas, după ce s-a dedus suma aceea de 8%, se face o deducere standard, pe persoană, de circa 100.000 de coroane.

Pentru banii aceia nu plătești impozit deloc. Este o deducere fiscală în favoarea ta. Abia din ceea ce rămâne ai de plătit impozit către stat, către municipalitate și eventual impozit în trepte către stat din nou, dacă depășești unanumit barem”, a explicat Daniel Solheim, în cadrul emisiunii „Departe de România”.

Care este rata șomajului în Norvegia

Rata șomajului este destul de redusă în Norvegia, situându-se în jurul valorii de 3,5%, iar oportunitățile de angajare sunt abundente. Cu toate acestea, deținerea unei calificări este esențială.

„În momentul de față, pentru că sunt foarte mulți cetățeni români care mă contactează în vederea echivalării calificărilor personale ale lor, ne-am lovit de un aspect important.

Un instalator în România care poate are 720 de ore, din care 300 sunt teorie și 420 sunt practice, este insuficient pentru a putea fi echivalent cu un instalator norvegian. Instalatorul norvegian are 2 ani de școală, printre care implică școală, teorie, practică, ucenicie și altele”, a adăugat românul.

Citește și: POVESTEA DE ROMAN A LUI ADRIAN BREDICEAN, SINGURUL ROMÂN DIN ISTORIE ACCEPTAT ÎN COSA NOSTRA! CUM E VIAȚA UNUI GANGSTER DIN AMERICA?