La cinci ani după ce Templul Satanic din Statele Unite a ajuns pe prima pagină a ziarelor – și a dezlănțuit un val de panică – când a fost desemnat biserică, o organizație similară din Chile, o țară conservatoare în care jumătate din populația de 18 milioane se identifică ca fiind catolică, cere guvernului să o recunoască legal ca asociație religioasă.
Cercetătorii, credincioșii și rezidenții notează că Chile, unde catolicismul a jucat un rol principal în istorie și societate, se confruntă cu o criză de credință, în urma dezvăluirilor despre multiple scandaluri de abuz sexual în interiorul bisericii catolice de-a lungul anilor, scrie ASSOCIATED PRESS.
„Aceste tipuri de organizații simt acum că au un sprijin mai mare pentru a contesta ceea ce era practic imposibil de contestat înainte”, a spus Luis Bahamondes, profesor la Centrul pentru Studii Iudaice de la Universitatea din Chile. Și asta pentru că, „până de curând, Biserica Catolică s-a bucurat de o putere fără precedent. Avea o opinie despre orice: politică, economie, geopolitică, sexualitate și educație.”
În ciuda numelui său, Templul lui Satan: Sataniști și Luciferieni din Chile nu se ocupă cu sacrificii și nici nu le cere enoriașilor săi să se închine diavolului. Printre cei 100 de membri ai săi se numără oameni care lucrează ca publiciști, pompieri, ofițeri de poliție, avocați și psihologi, care au găsit în organizație o modalitate de a sfida normele morale, dogmele și impunerile religioase.
În timp ce membrii îmbrățișează termenul de satanist, ei nu îl venerează și nici nu cred în Satana. În schimb, ei venerează raționalitatea, individualismul, plăcerea și viața lumească.
În loc să aducă laude vreunei deități, ei laudă omenirea.
„Sunteți stăpânul prezentului și viitorului vostru, nu există niciun Dumnezeu care să ia decizii pentru voi”, a spus Haborym, un purtător de cuvânt al grupului, în timpul unei plimbări printre mormintele și mausoleele din Cimitirul General din Santiago. El notează că figura lui Satan este pur simbolică și ritualurile lor sunt efectuate „pentru a scoate la iveală emoțiile și a lăsa intelectul deoparte”.
Haborym și alți membri ai Templului lui Satan din Chile au vorbit cu condiția ca numele lor reale să nu fie folosite, mai ales că mulți dețin locuri de muncă publice, invocând numărul de amenințări în creștere cu care se confruntă.
În timp ce filme de la Hollywood precum „Rosemary’s Baby” și seriale TV precum „True Detective” au ajutat la prezentarea imaginii sataniștilor ca fiind legată de sacrificiu, rău, durere și moarte, grupurile moderne precum Templul lui Satan din Chile se opun puternic ideii de abuz asupra animalelor, interzic afilierea persoanelor cu antecedente penale, văd plăcerile ca pe o încântare mai degrabă decât ca pe un păcat, și nu-și exprimă opiniile decât dacă li se cere.
„Nu vrem ca oamenii să ucidă în numele lui Satan”, a spus Haborym.
Pentru a se alătura Templului lui Satan din Chile, solicitanții sunt rugați să treacă printr-un proces îndelungat care include completarea unui formular, dovezile că nu au cazier, intervievarea de către o comisie specială și, în cele din urmă, evaluarea de către un psiholog.
Odată ce sunt acceptați, membrii pot alege un nou nume – în mod normal cel al unui demon sau al unui înger căzut – cu care vor fi identificați în interiorul Templului și printre alți asociați.
„Biblia satanică” și „Biblia Adversarului” sunt principalele repere spirituale ale grupului.
(Citește și: Primii inculpați în cazul morții lui Liam Payne. Stupoare: unul din ei este prieten apropiat)
Fondat în 2021, Templul lui Satan din Chile are 100 de membri și peste 400 de persoane au aplicat pentru a se alătura în ultimele săptămâni, a spus Haborym. Interesul a crescut la sfârșitul lunii iulie, când grupul a cerut oficial Ministerului Justiției din țară să-l recunoască legal ca asociație religioasă.
Cererea a declanșat un scandal în presă, urmată de o dezbatere aprinsă și a provocat agitație în rândul principalelor confesiuni religioase din Chile.
„Istoria satanismului este bine cunoscută și a fost adesea cauza unor tragedii”, au declarat liderii mai multor biserici din Chile, inclusiv cea catolică, anglicană, evreiască și evanghelică, într-o declarație comună.
Urmând modelul Bisericii lui Satan fondată în 1966 de Anton Szandor LaVey, sataniștii moderni laudă scepticismul și logica în detrimentul ființelor celeste sau supranaturale. Adepții săi sunt liberi să-și formuleze propriile credințe, rituri și practici spirituale.
Mulți auto-declarați sataniști și luciferieni sunt atei, alții sunt vrăjitoare sau cred în puterea magiei.
„Acceptăm că există anumite baze, atât academice, cât și ezoterice, care dau sens existenței și realității noastre”, a spus Azazel, care a părăsit credința iudaică în urmă cu patru ani și, un an mai târziu, a fondat Templul lui Satan din Chile.
La fel ca Azazel, și alți oameni s-au întors spre Templul lui Satan din dezamăgire față de religiile tradiționale. Noii enoriași includ nu numai ocultiști și ezoterici, ci și catolici, evrei, protestanți și evanghelici.
„În satanism nu există soluții sau adevăruri absolute. Ești propriul tău dumnezeu și îți creezi propria realitate”, a spus Kali Ma, o studentă la stomatologie care s-a născut și a crescut într-o familie de Martori ai lui Iehova. „Dacă le comparăm pe amândouă, Martorii lui Iehova sunt adevărata sectă”, a spus ea. „Nu te lasă să faci anumite lucruri, îți spun cum să te îmbraci, ce să faci, cum să te comporți, dacă să-ți lași barbă sau nu.”
Néstor da Costa, expert în secularism și religie la Universitatea Catolică din Uruguay, a spus că afluxul de oameni care caută răspunsuri prin perspective diferite ar putea fi legat de căutarea unor abordări mai puțin dogmatice.
„Poate fi o reajustare a laturii religioase a oamenilor care părăsesc catolicismul, dar continuă să creadă în ceva”, a spus el.
Nu este clar dacă guvernul chilian va recunoaște legal Templul lui Satan ca o asociație religioasă legitimă, dar însăși existența sa a ajutat deja la declanșarea unei discuții care până de curând era de neconceput în această societate conservatoare.
A cere recunoaștere este expresia supremă a tot ceea ce laudă estetica satanică: rebeliunea împotriva status quo-ului și ruperea cu tradițiile adânc înrădăcinate.
„Respectăm tot ceea ce ni se cere ca entitate religioasă”, spune Haborym. „Deci nu ar exista niciun motiv să ne respingem dincolo de faptul că suntem o grupare controversată”.
(Citește și: Andra Volos, blestemată! A mărturisit calvarul prin care trece: „Mă confrunt cu mesaje indirecte, amenințări și…”)