Problema secetei este din ce în ce mai discutată în ultima perioadă, iar o țară din Uniunea Europeană pare că va suferi destul de mult din această cauză. Se prevede o scumpire substanțială a unui produs pe care toată lumea tinde să îl folosească.
Românii se tem din ce în ce mai tare de scumpirile din ultima vreme, iar Comisia Europeană nu pare să fie prea încântată de rezultatele de anul trecut în ceea ce privește recolta anumitor legume. Astfel, o țară care exporta, în principiu, cantități mari de produse va avea de suferit destul de tare.
Nu vă mai ținem foarte mult în suspans și vă spunem că este vorba despre Spania, care în mod normal furnizează aproximativ 40% din producția de ulei de măsline din toată lumea. Primăvara trecută ploaia nu și-a făcut deloc simțită prezența, motiv pentru care o mulțime de copaci au ajuns să se usuce sau măslinele să fie nepotrivite pentru a extrage uleiul din ele.
Din păcate, Italia și Portugalia se află în aceeași situație și nu mai pot face față cererilor de consum și export care au venit pe bandă rulantă. Grecia, statul care se clasează pe locul trei în topul țărilor care furnizează la nivel mondial produse pe bază de măsline, nu a fost deloc afectată de schimbările meteorologice. Astfel, marile exporturi se vor face din regiunile sale.
Chiar și așa, lipsa uleiului de măsline produs de Spania se va face resimțită destul de tare. Primitivo Fernandez, șeful Asociației Naționale a Îmbuteliatorilor de Uleiuri Comestibile din Spania, susține că de vină sunt seceta, criza economică și războiul din Ucraina.
Schimbările de preț au început să se simtă din ce în ce mai mult în Spania, după cum declară chiar locuitorii statului. Astfel, o sticlă de ulei de măsline a ajuns să coste cu aproximativ 60% mai mult decât în anul precedent.